Secretarul general al ONU se va întâlni, la Moscova, cu preşedintele Putin. Va încerca o mediere în războiul ruso-ucrainean

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Moscova cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, au anunţat, vineri, Kremlinul şi un purtător de cuvânt al ONU, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

Guterres ceruse săptămâna aceasta să fie primit la Kiev şi Moscova de preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin pentru a încerca o mediere între Rusia şi Ucraina care să pună capăt războiului declanşat de agresiunea rusă.

Înaintea acestei solicitări, Kremlinul s-a plâns că secretarul general al ONU nu a dorit să-l contacteze pe preşedintele Putin în perioada scursă de la începerea conflictului.

Guterres va avea la Moscova de asemenea o întâlnire de lucru şi un dineu cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Acesta din urmă a declarat vineri că negocierile ruso-ucrainene ''trenează'' şi a estimat că Ucraina nu manifestă dorinţa de a le continua, după ce negociatorii ucraineni au revenit asupra unor propuneri formulate anterior şi nu au răspuns încă unor alte propuneri ale Moscovei, care acuză astfel o atitudine inconsecventă din partea Kievului, ce ar fi în opinia lui Lavrov rezultatul unor influenţe ale Washingtonului.

 

Peste 5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului (ONU)

 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați afirmă că peste 5 milioane de ucraineni și-au părăsit de la invazia Rusiei, din 24 februarie.

Raportul ONu arată că au plecat din Ucraina 5.133.747 de persoane. Cifra transmisă vineri reprezintă o creștere cu 48.387 față de cea de joi.

Femeile și copiii reprezintă 90% dintre cei care au părăsit țara, precizează raportul ONU. Mai multe țări au primit refugiați ucraineni, dar cei mai mulți au mers în Polonia. Aproape șase din 10 persoane care au plecat din țară, respectiv 2.867.241 de ucraineni, au mers în Polonia.

 

Ucraina cere culoare umanitare de Paştele ortodox în Mariupol. Rusia nu acceptă decât dacă se predau

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP.

''Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox'', a scris Charles Michel pe Twitter.

În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte ''în orice moment'' un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.

Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus.

''Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului'', a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus şi că soldaţii care se predau vor fi trataţi cu demnitate, iar răniţii vor fi îngrijiţi.

''Această iniţiativă umanitară din partea Federaţiei Ruse este valabilă 24 de ore din 24'', se mai arată în comunicatul prin care Rusia le cere de fapt soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel