Italia. Muncitori români, exploatați până la epuizare pe salarii mizere: Ori s-a făcut așa cum au dictat "caporalii", ori au fost concediați

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Muncitori români, exploatați până la epuizare pe salarii mizere: Ori s-a făcut așa cum au dictat caporalii, ori au fost concediați. FOTO: captură quicosenza.it
Italia. Muncitori români, exploatați până la epuizare pe salarii mizere: Ori s-a făcut așa cum au dictat caporalii, ori au fost concediați. FOTO: captură quicosenza.it

Zeci de muncitori, printre care și români, au fost exploatați în fermele din provinciile Cosenza, Crotone și Matera din Italia. Șase persoane au ajuns la închisoare, iar nouă în arest la domiciliu. 

Mai multe percheziții au început încă de la primele ore ale zilei de astăzi între Corigliano Rossano și Mirto Crosia, în Cosentino și în provinciile Crotone și Matera pentru punerea în executare a 15 măsuri preventive. Șase persoane au ajuns în închisoare și nouă în arest la domiciliu. De asemenea, s-au efectuat sechestru pe firme care activează în sectorul agricol. În special, în sechestru au fost implicate zece firme (patru persoane juridice și șase întreprinderi individuale), dintre care patru în provincia Cosenza, cinci în zona Crotone și una în provincia Matera din Italia.

Alte cinci vehicule au fost confiscate, despre care se crede că ar fi folosite pentru a transporta muncitorii care lucrau ilegal. Valoarea totală este de 15 milioane de euro.

 

Amenințări și extorcare

 

Investigațiile au acoperit o perioadă cuprinsă între anii 2018 și 2021, permițând colectarea plângerilor de la lucrători, victime nevinovate ale unui sistem bine organizat și structurat. De altfel, patronii au amenințat cu acte de violență victimele care au fost nevoite să accepte salarii diferite de negocierile naționale și teritoriale sau de la 15 la 30 de euro pe zi pentru peste 12 ore de muncă la câmp. Ori s-a făcut așa cum au dictat ei, ori au fost concediați. De fapt, toți suspecții sunt acuzați inclusiv de amenințări și extorcare.

În plus, nu au fost garantate măsuri de igienă și siguranță la locul de muncă, iar muncitorii nu au beneficiat de protecție sau asistență. De altfel, într-o ocazie, un muncitor a suferit o întindere la picior după ce a încărcat peste 630 de cutii cu roșii. Muncitorii erau în mare parte de naționalitate gambiană, nigeriană și română. Având în vedere nevoia lor de a munci, caporalii și complicii lor i-au exploatat și forțat să muncească pentru salarii mici până la epuizare.

Cei arestați au fost duși la închisoarea Castrovillari și își așteaptă procesul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel