Italia. Muncitori români, angajați pe șantier, primeau ilegal și venitul de cetățenie

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mai mulți muncitori români au fraudat statul italian, după ce au încasat în mod ilegal Venitul de Cetățenie. Prejudiciul în acest caz este unul uriaș. 

Agenții Gărzii Financiare italiene au descoperit mai mulți muncitori români detașați pe un șantier din localitate Beregazzo con Figliaro (Provincia Como), care primeau ilegal venitul de cetățenie, după ce au declarat statului italian că nu au ocupație. De fapt, românii erau rezidenți în Italia, dar lucrau cu contract de muncă înregistrat la o firmă cu sediul în România.

Potrivit publicației La Provincia, o copmpanie italiană activă în domeniul construcțiilor, cu sediul în Sesto San Giovanni (Lombardia), a angajat, în perioada 2015 - 2021, un număr de aproximativ 75 de muncitori, încadrați ca lucrători subordonați, detașați temporar de la o firmă din România.

Legislația specială privind detașarea lucrătorilor permite companiilor de pe teritoriul Uniunii Europene să angajeze muncitori din companii cu sediul în altă țară, menținând în același timp plata impozitelor și asigurărilor sociale în țara de origine.

Contractele de muncă înregistrate în România, dar în realitate locuiau în Italia

 

Potrivit sursei citate, muncitorii aveau contractul de muncă înregistrat în România și erau înregistrați ca fiind detașați, dar în realitate locuiau permanent în Italia. Unii dintre ei, deși primeau salariu în fiecare lună, au solicitat și au reușit să obțină și Venitul de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza), un ajutor social acordat de statul italian persoanelor fără ocupație.

Ancheta, desfășurată de inspectorii Gărzii Financiare și coordonată de Parchetul din Monza, a făcut posibilă demonstrarea construcției juridice artificiale a relațiilor dintre cele două firme, cea italiană și cea română. Aceasta din urmă s-a dovedit a fi practic inexistentă.

Judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Monza a emis un decret de sechestru preventiv împotriva companiei italiene și al reprezentantului legal al acesteia pentru o sumă de 2.748.937 de euro, egală cu prejudiciul cauzat statului italian. Până la acest moment a fost sechestrată o sumă de 830.000 de euro și o locuință din Sesto San Giovanni în valoare de peste 600.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel