Italia, acord cu UE privind planul de redresare. Cum vor fi folosiţi banii

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare

Premierul Italiei, Mario Draghi şi-a informat sâmbătă cabinetul că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind planul naţional de redresare, ceea ce deschidea calea pentru ca acest plan să fie trimis la Bruxelles până la finele lunii, informează Reuters.

Italia ar urma să primească peste 200 de miliarde de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobânzi reduse, din fondul european de relansare, cea mai mare sumă din rândul statelor UE. Banii ar urma să fie distribuiţi treptat pe parcursul a şase ani.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru Mario Draghi a spus că premierul şi-a informat sâmbătă cabinetul că a primit undă verde de la Comisia Europeană, chiar dacă mai sunt încă de definitivat unele "ajustări minore". Purtătorul de cuvânt a precizat că acordul Comisiei a venit după ce premierul Draghi s-a implicat direct în discuţii, inclusiv printr-o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

La rândul său, ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio a dezvăluit că premierul Draghi a anunţat aprobarea venită de la Comisiei în timp ce miniştrii revizuiau ultima varianta a planului. "A fost o atmosferă excelentă de colaborare şi entuziasm", a spus Di Maio.

Sursele citate de Reuters au precizat că îngrijorările Comisiei vizau lipsa detaliilor în ceea ce priveşte reformele structurale în domenii precum administraţia publică, sistemul juridic şi sistemul de taxe, precum şi cu privire la modul în care investiţiile prevăzute în plan vor fi pus în practică şi monitorizate.

 

Cum vor fi folosiţi banii din planul de redresare



Varianta de lucru a planului include mai multe zeci de proiecte grupate în şase domenii: tranziţie ecologică, digitalizare, infrastructură, educaţia şi cercetare, incluziune socială şi sănătate.

Guvernul de la Roma susţine că graţie investiţiilor şi reformelor structurale din planul de redresare, Produsul Intern Brut al Italiei va fi în 2026 cu 3,6 puncte procentuale mai mare decât ar fi fost fără planul de redresare.

Data oficială până la care toate cele 27 de state membre UE trebuie să îşi trimită planurile de redresare este 30 aprilie, însă Bruxelles-ul a informat că acesta nu este un termen limită rigid astfel că cel mai probabil jumătate din planurile naţionale vor fi trimise în luna mai.

În ceea ce priveşte România, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Chinea, a declarat recent că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare. "Asta e decizia pe care o vom lua săptămâna viitoare. Dacă vom decide să o trimitem post 30 aprilie va fi chestiune de săptămâni, nu mai mult", a punctat Cristian Ghinea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel