Imaginile durerii în India. Spitale refuză pacienții fără butelii de oxigen, aduse de acasă. Crematoriile, depășite de numărul de decedați

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Imaginile durerii în India. Spitale refuză pacienții fără butelii de oxigen, aduse de acasă. Crematoriile, depășite de numărul de decedați Sursa BBC
Imaginile durerii în India. Spitale refuză pacienții fără butelii de oxigen, aduse de acasă. Crematoriile, depășite de numărul de decedați Sursa BBC

Organizația Mondială a Sănătății anună că situația este mai mult decât sfâșietoare în India. Sistemul sanitar este copleșit de numărul record de bolnav. Spitalele au culoarele pline cu paturi şi tărgi cu pacienți. Unii bolnavi însă nu apucă să mai intre în spital.

Guvernul, care relaxase restricțiile, se străduiește acum să facă față situației, iar ajutorul a început să sosească de peste hotare. Criza însă nu a ajuns la apogeu. Vârful este așteptat în 2-3 săptămâni. La porțile spitalelor, oameni disperați așteaptă un ajutor care probabil nu va veni. Copleșite și rămase fără resurse, unele spitale refuză pacienții care nu vin cu buteliile de oxigen de acasă. Familiile bolnavilor sunt nevoite să cumpere butelii de oxigen de pe piața neagră la prețuri exorbitante. "Dacă cineva moare aici, știi că a murit pentru că nu a fost oxigen pentru el. Nu pot descrie ce simțim. Îți vine să plângi, te simți neputincios", spune dr. Gupta - director medicat spital, Delhi. 

"L-am adus aici și l-au lăsat să aștepte ore în șir fără tratament. Nu mi-au dat voie să intru. Am încercat ieri toată ziua să-l contactez pe telefonul mobil, dar nu a răspuns la apelurile mele. Astăzi m-au sunat de la spital să-mi spună că a murit. Nu am mai reușit să vorbesc cu el de alaltăieri", povestește ruda unui pacient decedat. În fiecare zi, mii de oameni sunt duși pe ultimul drum către crematoriile care oferă servicii de incinerare în masă, relateză Digi24.

 

Numărul cazurilor crește cu câte un milion la fiecare trei zile

 

Creșterea numărului de cazuri este atât de mare încât familiile trebuie să stea la coadă pentru a-și arde morții. Numărul cazurilor crește cu câte un milion la fiecare trei zile și zilnic sunt declarați câte 2-3.000 de morți. Experții spun că aceste statistici oficiale subestimează cu mult amploarea tragediei. Numărul real al cazurilor ar putea fi de până la 30 de ori mai mare. În ceea ce privește decesele, sunt discrepanțe mari între rapoartele oficiale și numărul incinerărilor și al înmormântărilor.

În februarie, guvernul a declarat victoria asupra virusului și a permis din nou adunările mari de oameni, cum ar fi festivalurile religioase și mitinguri politice pentru alegerile în desfășurare zilele acestea în câteva dintre statele indiene. Măsurile au venit când răul deja a fost făcut. Numărul cazurilor a început să crească în martie. Deja până la sfârșitul lunii erau de șase ori mai multe decât la început. Și creșterea continuă. Experții estimează că vârful este la două-trei săptămâni distanță.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel