Noutăți pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Este pentru prima dată în România

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Noutăți pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Este pentru prima dată în România
Noutăți pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Este pentru prima dată în România

Virusul SARS-CoV-2 va fi depistat şi în România cu ajutorul câinilor special dresaţi. Cei de la Centrul Chinologic din Sibiu îi pregătesc încă de anul trecut. Câinii vor fi folosiţi, pentru prima dată, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Primele probe au venit de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, care a colaborat la proiectul pilot.

În septembrie, specialiștii de la Centrul chinologic din Sibiu au ales cinci câini pe care i-au  învățat să detecteze dacă o persoană e infectată cu noul coronavirus. Patru sunt din rasa Ciobănesc German, iar unul e Ciobănesc Belgian Malinois. Au între șapte și nouă luni.

"Faza întâi a presupus selecția polițiștilor, selecția exemplarelor canine, pregătirea laboratorului de detectare", a povestit
comisarul-șef Claudiu Leonard Bîlă, director Centru Chinologic Sibiu. Primele antrenamente, în care s-au folosit probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați, au avut loc în ianuarie. Cea mai importantă condiție a fost ca bolnavii confirmați printr-un test RT-PCR să nu fie sub tratament împotriva COVID.

"Câinele va identifica mirosul specific bolii și atunci, în momentul în care identifică mirosul, ne va semnala nouă, fie prin poziție de așezare, fie prin cea de urmărire", a subliniat agent șef principal Silviu Stan, Centru Chinologic Sibiu. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția specialiștilor Centrului Chinologic din Sibiu astfel de probe. Au urmat și alte spitale. "Se recolta de la transpirația de la subțioară mostră de miros. Toți câinii care au participat au recunoscut probele cu infecție Covid", spune șeful Secției Boli Infecțioase, Spitalul "Victor Babeș" Timișoara. Câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 vor fi folosiți mai întâi pe Aeroportul Internațional Sibiu. Vor fi amplasați în aerogară, la Sosiri Externe, înainte de controlul făcut de specialiștii DSP Sibiu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel