Este pesta porcină un risc pentru oameni? Experții: Nu se transmite niciodată la oameni

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Numărul de mistreți care se plimbă prin Roma este acum limitat. În urma descoperirii unui caz de pestă porcină în Parcul Insugherata, Regiunea Lazio a emis ieri un ordin pentru a preveni o nouă urgență sanitară. De fapt, a fost instituită o "zonă roșie" pe o suprafață mare din jurul parcului, care va fi semnalizată prin semne speciale, cu o supraveghere sporită, prelevarea de probe și analize ale mistreților morți și eliminarea lor în condiții de siguranță.

Regiunea Lazio a anunțat că nu va fi posibilă organizarea de picnicuri sau alte evenimente în zona desemnată. Pentru a împiedica mistreții să se apropie de zonele locuite, Primăria Romei va îngrădi o parte din coșurile de gunoi. De asemenea, vor fi efectuate controale în fermele de animale.

Ordinul prevede, de asemenea, închiderea anumitor accese la spațiile verzi. De fapt, îngrijorarea autorităților sanitare este că boala se va răspândi în fermele de animale, transmite Il Messaggero.


Care este riscul fermelor de porci

 

După cum explică Alberto Laddomada, expert în pesta porcină și fost director general al Institutului Zooprofilactic Experimental din Sardinia, pesta porcină, care este o "boală cauzată de un virus, este considerată principala boală contagioasă a porcilor la nivel mondial. Se caracterizează printr-o letalitate ridicată; dacă se răspândește în cadrul unui efectiv, în câteva săptămâni poate duce la moartea a 70-90% dintre porci”.

În acest moment, există peste 50 de țări în lume în care a fost descoperit. 

 

Oamenii nu pot lua virusul

 

Din fericire, nu este o boală care se transmite la om. "Nu există niciun indiciu, nici măcar potențial, că ar putea face un salt de specie. Riscul este considerat neglijabil. Nici măcar ingestia de carne infectată nu poate cauza probleme pentru oameni.

Problema, care nu este deloc neglijabilă, este că pesta porcină poate fi transmisă de la distanță la porci prin intermediul cărnii infectate. Mistreții scăpați de sub control și deșeurile eliminate în mod necorespunzător se află, cel mai probabil, în spatele izbucnirii bolii la Roma”, speculează expertul,.

 

De ce este gunoiul de pe stradă un pericol


Practic, se poate întâmpla ca gunoiul să conțină carne infectată de la animale care au fost sacrificate chiar dacă au avut pestă porcină, poate nu într-o formă gravă. De fapt, „mai ales în perioada de incubație, boala nu se manifestă”.

Ca urmare, animalele infectate pot ajunge în abator și, prin urmare, în alimentele destinate consumului uman. Se poate întâmpla ca bucăți de carne contaminată să fie oferite spre vânzare. Dar, deși consumul nu este dăunător pentru oameni, este dăunător pentru mistreți.

Una dintre caracteristicile virusului care provoacă pesta porcină este rezistența extremă a acestuia în mediul înconjurător, în carne. Ca urmare, la nivel internațional se aplică măsuri deosebit de stricte de restricționare a comerțului cu produse alimentare pentru țările infectate, inclusiv în ceea ce privește produsele din carne.


Ce măsuri ar trebui luate

 

Nu este ușor să se prevină declanșarea unui focar la porci din cauza cărnii infectate. "De exemplu, dacă mistreții sunt împușcați în timpul vânătorii și nu sunt controlați corespunzător, carnea poate transmite boala la alți porci domestici în același mod”.

În astfel de cazuri, vulpile, ciorile și chiar lupii care se hrănesc cu cadavrele mistreților infectați pot acționa ca un lanț de transmitere. Din păcate, prezența tot mai mare a acestor mamifere nu facilitează controlul posibilelor infecții.

"Numărul mistreților din Italia a crescut în ultimii 10-20 de ani. Atunci când sunt atât de numeroase, au tendința de a-și abandona habitatele naturale, de a se muta în apropierea orașelor și de a se hrăni cu deșeuri".

Atât de mult încât singura soluție viabilă este sacrificarea lor. "În fața unei boli, într-o situație de urgență, trebuie să se facă. Din nefericire, în cazul Romei, nu este exclus ca virusul pestei porcine să se fi răspândit în mare măsură și în afara șoselei de centură".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel