Contre la Viena: "Relațiile cu Bucureștiul se duc la gunoi". Presa austriacă: "Votul contra României, imoral și fără argumente"

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
„Austria mai are un ministru de Externe?” Val de resentimente în Uniunea Europeană, după ce România nu a fost primită în Shengen
„Austria mai are un ministru de Externe?” Val de resentimente în Uniunea Europeană, după ce România nu a fost primită în Shengen

Votul Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale, scrie Kurier. Fostul secretar de stat Hans Winkler se întreabă dacă Austria mai are un ministru de externe în acest moment. 

 

Votul a fost „imoral și fără argumente”, potrivit jurnliștilor de la Kurier. Se pare că din cauza jocurilor politice și a manevrelor de campanie. 

Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a apărat refuzul Austriei la aderarea la Schengen a României și Bulgariei, având în vedere numărul mare de treceri ilegale a frontierei. „Este greșit dacă un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie extins”, a spus Karner la întâlnirea miniștrilor de interne din UE de ieri. 

Potrivit ministrului de Interne, în acest an au fost peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate. Karner s-a exprimat în favoarea amânării votului.

O întrebare vine de la fostul secretar de stat în Ministerul de Externe austriac, Hans Winkler: „Austria mai are un ministru de Externe?”, se întreabă politicianul care continuă „acum relațiile cu România și Bulgaria se duc la gunoi, iar Austria se izolează de restul Uniunii Europene. Ce spune Camera de Comerț a Austriei și băncile? Aceste țări sunt chiar lipsite de importanță?" 

 

Românii fac haz de necaz după ce România nu a intrat în Schengen: „Bravo, Austria! După ruta voastră nu au bani migranții”

 

„Nu este o întrebare politică”

 

Ministrul de externe Alexander Schallenberg nu a comentat încă personal, dar o purtătoare de cuvânt a ministerului său a făcut-o: ambasadorul a folosit conversația „pentru a prezenta încă o dată poziția Austriei cu privire la extinderea Schengen și pentru a sublinia că poziția Austriei nu este în niciun caz împotriva României (și Bulgariei)”. De asemenea, Austria recunoaște în mod explicit „eforturile cuprinzătoare ale României”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, trebuie menționat că extinderea Schengen este „nu o chestiune politică, ci o chestiune a securității Europei și a cetățenilor europeni”„Protecția funcțională a frontierelor externe ale UE este o condiție prealabilă esențială pentru extinderea spațiului Schengen”.

În mod evident, nu este cazul în momentul în care aproximativ 75.000 din cele aproximativ 100.000 de cereri de azil din Austria sunt depuse de persoane care anterior nu erau înregistrate nicăieri. „Chiar dacă au trecut prin mai multe state membre Schengen sau state asociate Schengen”, a spus Ministerul de Externe de la Viena.

Rareș Bogdan, apel către români și companii: închideți de urgență conturile la Erste și Raiffeisen

 

Karner „supărat”

 

Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a fost „furios” pentru acțiunile UE după refuzul său la aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Karner a declarat joi pentru Standard că este „furios” pentru „modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte”, fără a pregăti populația.

Karner a explicat încă o dată că a votat împotriva admiterii Bulgariei și României „pentru că Schengen nu funcționează în prezent, altfel nu am avea 75.000 de migranți neînregistrați în Austria”

Austria a blocat intrarea României în Schenghen: A votat împotrivă

 

Karas: „Nu are nimic de-a face cu extinderea Schengen”

 

Comisarul UE de interne, Ylva Johansson, a fost dezamăgită de faptul că statele membre nu au avut unanimitatea necesară pentru Bulgaria și România. Johansson a spus la Bruxelles că și cetățenii lor ar fi meritat aderarea la spațiul Schengen, care a fost sperat de mai bine de un deceniu.

„Sunt convins că timpul lor va veni în curând”, a încercat să-i consoleze ministrul ceh de interne Vit Rakušan. „Vetoul împotriva aderării la Schengen a României și Bulgariei nu rezolvă nicio problemă – dimpotrivă”, a scris pe Twitter vicepreședintele Parlamentului UE, Othmar Karas (ÖVP). „Da, Austria se confruntă în prezent cu o povară disproporționată. De aceea avem nevoie în sfârșit de un sistem comun de azil al UE. Dar asta nu are nimic de-a face cu extinderea Schengen”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel