Cine a fost Sfântul Nicolae, "moșul" pe care îl așteaptă copiii în această seară. Detalii neștiute din viața sa

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, părintele Emil-Nedelea Cărămizaru, spune că Sf. Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, reprezintă modelul desăvârşit al iubirii, manifestată prin fapte bune, şi aminteşte că anul acesta mâna dreaptă a acestuia va fi "pusă spre închinare" în pridvorul lăcaşului. 

"Sfântul Nicolae este şi protectorul copiilor. Ei îi spun şi 'Moş Nicolae'... Sfântul Nicolae este modelul desăvârşit al iubirii, manifestată prin fapte bune, de milostenie... Tocmai de aceea, parohia noastră desfăşoară în mod permanent o activitate social-filantropică, adresată mai ales celor micuţi şi neajutoraţi... În ziua de prăznuire a Sfântului, sigur se vor uita şi ei în ghetuţe să vădă dacă Sfântul Nicolae a trecut şi pe la ei... Şi după câte ştim, în mod sigur va veni şi la ei...", a declarat pr. Cărămizaru pentru AGERPRES.

Preotul a anunţat că Sfântul Nicolae "va fi sărbătorit la 'kilometrul 0' al României", unde se află lăcaşul de cult, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

"Acest odor de mare preţ duhovnicesc, mâna făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, care se află în biserica Sfântul Gheorghe-Nou de 420 de ani, din anul 1600, atunci când marele Voievod întregitor de neam Mihai Viteazul l-a dăruit acestui sfânt locaş, va fi pusă spre închinare în pridvorul lăcaşului sâmbătă, între orele 9,00-21,00, şi duminică, între orele 7,00-22,00", a arătat părintele Emil-Nedelea Cărămizaru.

El a urat ca "marele făcător de minuni, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, să dăruiască tuturor sănătate sufletească şi trupească, tărie în dreapta credinţă, pace şi binecuvântare".

Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

 

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

S-a născut în cetatea Patara, Asia Mică, din părinţi dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. De la naştere a primit numele Nicolae, care înseamnă "biruitor de popor", iar cu adevărat s-a arătat biruitor al răutăţii pentru folosul de obşte al lumii (vol. "Vieţile Sfinţilor").

După naşterea Sfântului Nicolae, părinţii săi nu au mai avut un alt copil, mama sa mărturisind că nu este cu putinţă a mai naşte un alt fiu, numai pe acesta putea să-l aibă şi întâi şi pe urmă, căci din pântecele sale a fost sfinţit.

A primit din copilărie o creştere aleasă şi din propria sa voie a urmat de mic reguli de viaţă deosebită, cu multă rugăciune, post şi priveghere.

Sfântul Nicolae a fost dat de tânăr în grija unui unchi care era episcop şi purta acelaşi nume ca al său. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei. Sfântul Nicolae a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alţi Părinţi ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

În această zi este prăznuit unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, spune părintele Ilie Cleopa. El împărţea la săraci tot ce avea, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni în Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel