Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște. Aduce ghinion tot anul

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște. Aduce ghinion tot anul
Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște. Aduce ghinion tot anul

Românii sărbătoresc Paștele Ortodox duminică, 23 aprilie 2022. Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că în ziua în care se sărbătorește Învierea Domnului este interzis să faci anumite lucruri, altfel vei avea ghinion tot anul. Află din articolul nostru ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște, conform tradițiilor. 

Înainte să aflăm ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște, trebuie să descoperim câteva tradiții și obiceiuri.

Toată lumea știe că de Paște este bine să îți reînnoiești garderoba și că în duminica Învierii trebuie să porți cele mai bune haine pe care le ai. În unele zone ale țării, se spune că bărbații trebuie să aibă o pălărie nouă, iar femeile, o cămașă.

În dimineața de Paște, se spune că este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, astfel vei avea vederea bună în restul anului. De asemenea, în dimineaţa primei zile de Paşte, flăcăii și fetele trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.

Sărbătorile pascale aduc alături familia, rudele și prietenii. La tradiționala masă de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea. Ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

Potrivit tradiției, de Paște se așează o bucățică de fier sub prag, ca o protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți intră în casă este bărbat, o să ai noroc tot anul. Totodată, se crede că de Paște cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, ca să protejeze rudele dragi.

Copiii născuți de Sfintele Paști sunt binecuvântați, au o viață luminată și presărată cu noroc.

Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște, conform tradițiilor

 

Potrivit tradițiilor, în ziua de Paște nu ai voie să dormi, pentru că vei fi somnoros și în restul anului și vei avea ghinion. Dacă dormi în ziua de Paște, se spune că recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De asemenea, nu trebuie sub nicio formă să aruncăm lumânarea aprinsă în timpul Slujbei de Înviere. Aceasta se păstrează în casă și se aprinde în caz de boală, supărări sau de dezastre naturale.

Tradiția mai spune că nu este bine să mănânci în ziua de Paște oul cu sare, căci altfel tot anul vei transpira și nu vei avea spor în ce faci. Crucea de pe pască ori anafura sunt considerate leac, motiv pentru care se păstrează bucăți din ele peste an și se mânâncă la nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel