EXCLUSIV  Alocația Unică Universală pentru copii, în Italia: Ce este, cine și cum o poate obține. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Alocația unică universală (AUU)/Assegno Unico Universale în Italia se acordă familiilor pentru fiecare copil minor aflat în întreținere. În cazul nou născuților, se acordă începând cu a șaptea lună de sarcină; fiecare copil major aflat în întreținere, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, cu anumite condiții, sau pentru fiecare copil cu dizabilități, indiferent de vârstă.

Au fost ridicate numeroase îndoieli cu privire la alocația unică pentru copiii cu vârsta sub 21 de ani. Îndoielile sunt legitime pentru o măsură care, tocmai pentru că este universală, privește o multitudine de lucrători. Alocația unică, ce înlocuiește o serie întreagă de alte prestații legate de familiile cu copii, a generat numeroase întrebări din partea utilizatorilor care nu au înțeles anumite aspecte ale măsurii.

Alocația unică universală (AUU) pentru copii, în Italia

 

Se acordă:

– O cotă variabilă – maxim 175 euro pentru fiecare copil minor (în cazul familiilor cu venituri modestecu ISEE de maxim 15.000 euro) / minim 50 de euro pentru fiecare copil minor (ISEE mai mare sau egal cu 40.000 euro). Sunt recunoscute majorări în următoarele situații: de la al treilea copil; dacămama are mai puțin de 21 de ani; dacă ambii părinți lucrează; dacă copii au dizabilități; familiinumeroase cu cel puțin 4 copii.

– Majorări pentru a compensa eventuale pierderi financiare suferite de familie, dacă cuantumul alocațieieste mai mic decât cel care ar fi rezultat din însumarea cuantumului alocației pentru nucleul familial și a scutirilor fiscale de care ar fi beneficiat, potrivit legislației anterioare.

Cuantumul AUU

Cuantumul prestației variază în funcție de situația financiară a familiei, conform indicatorului ISEE valabil la momentul depunerii cererii, ținându-se cont de vârsta și numărul copiilor, precum și de starea de sănătatea acestora (dacă suferă de un handicap).

Pentru obținerea ISEE și depunerea DSU (declarație unică substitutivă) în acest scop, vă puteți adresa unui CAF sau puteți accesa www.inps.it , dacă dețineți SPID, carte electronică de identitate sau cartea națională deservicii, selectând ”ISEE in modalità ordinaria o precompilata”.

Inps răspunde la aceste întrebări prin intermediul întrebărilor frecvente (FAQ). Iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le au cei care au aplicat deja sau care se pregătesc să facă acest lucru.

Ce este, cine și cum o poate obține?


 
Când intră în vigoare alocația unică și ce înlocuiește aceasta?


Alocația unică intră oficial în vigoare la 1 martie. Măsura înlocuiește prima pentru copii, alocația de naștere, deducerile pentru copiii aflați în întreținere și alocațiile familiale. Trebuie amintit că măsura se referă la copiii cu vârsta de până la 21 de ani. Pentru copiii mai mari, se continuă să se utilizeze legislația actuală. În cazul în care este încă în întreținerea părintelui declarant, ANF și deducerile datorate. În plus, atât ANF, cât și deducerile sunt disponibile în primele două luni ale anului 2022, lunile care preced începutul noii măsuri.

Isee este necesar, dar nu obligatoriu. Este adevărat?


Da, Isee este necesar pentru alocația unică, dar nu este obligatoriu. De fapt, acesta este un document valabil și necesar pentru măsurarea prestației, dar nu și pentru acordarea acesteia. Se poate renunța la ea, dar trebuie spus că, în acest caz, veți primi alocația minimă de 50 de euro pentru fiecare copil. Un Isee valabil vă permite să primiți suma reală datorată pe baza activelor și veniturilor familiei dumneavoastră.

Există restanțe la plata alocației unice?


Cei care au aplicat fără Isee, dacă îl obțin până la sfârșitul lunii iunie, pot primi arierate de la 1 martie. Arieratele vor fi achitate fără a se lua în considerare cei 50 de euro primiți fără Isee.

Cererea poate fi depusă până la data de 30 iunie. Cei care respectă acest termen au dreptul la arierate începând cu 1 martie 2022. În cazul cererilor depuse chiar și mai târziu, dreptul începe de la data depunerii.

INPS - Răspunsuri pentru cele mai întrebări frecvente despre Alocația unică universală (AUU)

 

Bonus Bebè și Bonus Mamma Domani pot fi combinate cu alocația unică?


Bonusul pentru copii, cunoscut și sub numele de bonus de naștere, se plătește timp de 12 luni de la naștere și până la prima aniversare a copilului. Bonusul mamma domani se plătește începând cu a opta lună de sarcină. Ambele bonusuri au fost anulate la 1 ianuarie și înlocuite cu alocația unică pentru copiii aflați în întreținere. De fapt, alocația unică se plătește tot din luna a 8-a de sarcină, deși Inps a precizat că este necesar să se aștepte nașterea, după care arieratele vor fi plătite din luna a 8-a a mamei.

Cu toate acestea, ambele prime pot fi solicitate în termen de 90 de zile de la naștere, iar pentru copiii născuți sau adoptați până la 31 decembrie sau pentru mamele care au intrat în luna a 8-a până la 31 decembrie 2021, măsura este un drept dobândit, în sensul că poate fi în continuare primită până la expirarea ei.

Prin urmare, cei care continuă să primească prima pentru copii în 2022 pot continua să primească lunile rămase din cele 12 luni acordate chiar și după 1 martie 2021. În cazul femeilor însărcinate care și-au finalizat dreptul la bonusul mamma domani până la 31 decembrie, cererea poate fi depusă în continuare în 2022, în cele 90 de zile menționate mai sus.

Ce alte bonusuri sunt compatibile cu alocația unică?


Alocația universală a revoluționat toate măsurile de protecție a familiei, dar nu a anulat unele drepturi consacrate. De fapt, nu există niciun conflict între alocația unică și venitul de cetățenie sau între alocația unică și alte măsuri de sprijinire a veniturilor. Bonusul pentru creșă este o măsură care nu a fost înlocuită cu alocația unică.

Cine plătește alocația unică?


Tot ceea cu ce erau obișnuiți lucrătorii este revoluționat de alocația unică. Dacă Anf și deducerile erau instrumente care aveau un impact direct asupra pachetului salarial, prin intermediul angajatorului, în cazul indemnizației unice, angajatorul nu intră în joc.

Indemnizația se plătește lunar și este achitată direct de către Inps. Plățile vor fi efectuate în contul bancar sau poștal al solicitantului, așa cum este indicat în cerere. Alternativ, transfer de credit la domiciliu la un ghișeu poștal, carnet poștal sau card preplătit cu IBAN. Aceste conturi trebuie să fie pe numele solicitantului sau, dacă alegeți să le împărțiți, pe numele soțului/soției acestuia.  IBAN-ul trebuie să fie pe numele persoanei care solicită plata unică.

Cum pot aplica?


Solicitarea trebuie să fie făcută direct pe site-ul Inps prin intermediul unui Patronato, Caf sau profesionist. Dar o puteți face și singuri, accesând zona My Inps și fiind acreditați de Spid, Cie sau Cns. Aplicația este foarte simplă. Trebuie să introduceți codurile fiscale ale solicitantului, ale fiecărui copil pentru care solicitați alocația și ale celuilalt soț. Trebuie indicate toate notele, inclusiv dacă celălalt soț este sau nu de acord să primească alocația și IBAN-ul.

Ce cerințe trebuie să îndeplineacă copilul?

 

Alocația se plătește pentru copiii cu vârsta de până la 21 de ani. De asemenea, copilul trebuie să îndeplinească oricare dintre cerințe, în funcție de caz. Alocația unică universală (AUU) se acordă familiilor, pentru:

– fiecare copil minor aflat în întreținere. În cazul nou născuților, se acordă începând cu a șaptea lună de sarcină;

– fiecare copil major aflat în întreținere, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, cu condiția:

* să frecventeze un curs de formare (corso di formazione scolastica o professionale) / cursuriuniversitare (corso di laurea);

* să efectueze un stagiu de ucenicie sau să aibă un loc de muncă și să realizeze un venit anual mai mic de 8 mii de euro;

* să fie înregistrat la serviciul public pentru ocuparea forței de muncă ca șomer sau ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă;

* să presteze servicii în folosul comunității (Servizio Civile Universale).

– fiecare copil cu dizabilități, indiferent de vârstă.


Alocație unică, de ce este importantă reședința?


O altă cerință fundamentală pentru alocația unică este reședința în Italia. Reședința obligatorie în Italia la momentul depunerii cererii. Această cerință trebuie să fi fost îndeplinită timp de cel puțin doi ani, chiar dacă nu este continuă. Acest aspect este important, deoarece indemnizația nu se acordă celor care lucrează în Italia, dar locuiesc în străinătate tocmai pentru că nu mai îndeplinesc condiția de rezidență. În practică, scutirea nu este disponibilă pentru contribuabilii care plătesc impozite în Italia.

Potrivit unui răspuns transmis de Ambasada României în Italia, la solicitarea ȘtiriDiaspora, Cererea pentru Alocația Unică Universală se depune în fiecare an, începând cu 1 ianuarie, pentru perioada martie (anul curent) – februarie (anul următor), de către unul dintre cei doi părinți / tutore, indiferent dacă locuiește sau nu cu copilul. 

Poți accesa documentul cu detaliile complete și de AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel