"Astăzi am mai făcut un pas, unul foarte important și nu doar formal, în drumul nostru spre Uniunea Europeană. Ucraina a prezentat a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care trebuie completat de fiecare țară care aspiră să adere la UE. De obicei, acest lucru durează luni de zile. Dar am făcut totul în câteva săptămâni“, a afirmat, bucuros, Volodimir Zelenski în ultima înregistrare video, distribuită pe canalele sale de socializare.
Zelenski exultă, referindu-se la documentul "de sute de pagini" care a fost livrat Comisiei Europene. Ieri a fost, într-adevăr, o zi importantă pentru Ucraina: după ce a discutat cu președintele ucrainean, președintele Ursula von der Leyen a făcut cunoscut că "intrarea Kievului în UE va fi decisă până în iunie".
Zelenski exaltează: "Încă un pas al Ucrainei spre Uniunea Europeană"
„Am vorbit atât cu Charles Michel, cât și cu Ursula von der Leyen, le-am mulțumit în numele poporului ucrainean pentru sprijinul lor", a continuat Zelenski în mesajul său video, "pentru atenția lor față de nevoile noastre, mai ales în această perioadă de război. Aceștia sunt conștienți că acest conflict nu este doar despre libertatea noastră, ci și despre libertatea tuturor europenilor. Ne așteptăm să primim un răspuns pozitiv până în luna iunie în ceea ce privește dobândirea statutului de țară candidată la UE pentru țara noastră“, a mai spus Zelenski.
Dar entuziasmul a fost atenuat de președintele francez Emmanuel Macron, care a declarat că ar fi nevoie de zeci de ani pentru ca Ucraina să fie acceptată în Uniunea Europeană. În schimb, într-un discurs în fața Parlamentului UE de la Strasbourg, el a sugerat, după cum a relatat BBC, că Kievul ar putea deveni parte a unui fel de "comunitate europeană paralelă" în așteptarea unei decizii, subliniind necesitatea de a "găsi o formă politică în Europa pentru a lega" noi țări și de a găsi "alte forme de solidaritate".
Macron îl trage pe Zelenski un pas în spate: „Procesul ar dura ani de zile“
"Știm cu toții foarte bine că procesul pentru a permite țării să adere ar dura, într-adevăr, mai mulți ani, probabil câteva decenii", a subliniat Macron, adăugând: "Acesta este adevărul, dacă nu decidem să reducem standardele de aderare. Și să regândim unitatea Europei noastre".
Ucraina a demarat procesul de solicitare a aderării la UE în luna februarie a acestui an, la patru zile după ce Rusia a invadat țara.
De obicei, pentru ca o țară să devină membră a UE este nevoie de ani de zile, candidații trebuind să demonstreze că îndeplinesc mai multe criterii, de la respectarea democrației și a statului de drept până la o economie suficient de solidă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News