Ucraina redeschide astăzi coridoarele umanitare pentru a evacua cetățenii

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina redeschide astăzi coridoarele umanitare pentru a evacua cetățenii. Unul dintre coridoarele verzi este deschis de la Zaporizhzhya la Mariupol.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuați în perioada 9-10 martie. Viceprim-ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, a declarat că astăzi au fost deschise rutele umanitare din Mariupol, Polohiv, Volnovakha, Energodar, Izyum și mai multe orașe din apropierea Kievului.

Minstrul de resort afirmă asta în mesajul său video postat pe canalul Telegram al Biroului președintelui Ucrainei.

Ucraina redeschide astăzi coridoarele umanitare 

 

"Deschidem alte rute umanitare", a spus ea și a anunțat o listă de destinații relevante. Astfel, este deschisă o rută nouă de la Mariupol în direcția Zaporizhzhya.

Vezi și: Rusia a atacat spitalul din Mariupol. Zelenski: "Sunt copii sub dărâmături"

"Cu deminare obligatorie pe tot traseul. Un convoi cu ajutoare umanitare și autobuze va pleca din Zaporizhzhya spre orașul Mariupol. Așteptăm și sperăm că traseul va începe să funcționeze astăzi", a spus ea.

Aacestea sunt traseele:

De la Polohy în direcția Zaporizhzhya,
de la Volnovakha în direcția Pokrovsk,
de la Energodar la Zaporizhzhya,
de la Izyum la Lozova,
de la Bucha la Kiev,
de la Gostomel la Kiev,
din orașul Kazarovichi până la Kiev,
din orașul Mykulychyn până la Kiev,
de la Andreevka la Jitomir,
de la Makarov la Zhytomyr,
de la Borodyanka la Zhytomyr.


"Dezvoltăm noi rute de coridoare umanitare care vor aduce medicamentele necesare, apă, alimente în regiunea Kherson, în regiunea Cernihiv, în regiunea Harkov și în alte regiuni care au nevoie foarte, foarte mare de ele", a precizat Vereshchuk.

După cum a raportat UNIAN, aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate din așezările ocupate sau aflate în criză în perioada 9-10 martie.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat, ieri, după negocierile din Turcia cu omologul ucrainean Dimitro Kuleba, că bombardarea spitalului și a adăpostului din Mariupol a fost o decizie informată și intenționată a armatei ruse. Cei doi au discutat în Antalya despre coridorul umanitar către Mariupol și despre încetarea generală a focului de 24 de zile, pentru evacuare, dar nu s-a făcut niciun progres în această privință.

Lavrov confirmă: Rusia a bombardat în mod deliberat spitalul din Mariupol

 

Serghei Lavrov, a confirmat, după negocierile din Turcia cu omologul ucrainean Dmytri Kuleba, că bombardarea spitalului și a adăpostului din Mariupol a fost o decizie informată și intenționată a armatei ruse. El a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe în Antalya, în urma unor discuții cu șeful Ministerului ucrainean de Interne, Dimitro Kuleba.

Lavrov a întărit faptul că el consideră această locație sanitară ca fiind o instalație militară.

"În urmă cu câteva zile, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, delegației ruse i s-a prezentat faptul că adăpostul a fost ocupat de mult timp de batalionul Azov și de alți radicali, toate rasele, toate asistentele și tot personalul medical a fost dat afară. Aceasta a fost baza batalionului ultra-radical Azov", a spus el. 

Lavrov a recunoscut că a văzut reportaje din Mariupol care arătau exact contrariul, întrucât camerele de luat vederi arătau că medici și pacienți se aflau acolo și au fost răniți, dar le consideră o manipulare, întrucât rapoartele media "nu au acordat atenție celeilalte părți": "Nu este prima dată când vedem imagini patetice despre așa-numitele "atacuri teroriste" ale armatei ruse", a declarat Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel