Trei baze militare din Rusia, atacate în două zile. Ruşii sunt tot mai furioşi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Rusia afirmă că riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii / Foto ILUSTRATIV
Rusia afirmă că riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii / Foto ILUSTRATIV

Un al treilea aeroport militar din Rusia, de data asta din regiunea Kursk, a fost atacat marți dimineaţă după cele două lovituri de luni în Riazan şi Saratov. 

Un atac cu dronă a avut loc pe un aerodrom situat în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, a anunţat marţi dimineaţa guvernatorul acesteia, conform Observator, la o zi după ce Moscova a acuzat Kievul că a lovit cu drone două dintre bazele sale aeriene aflate la sute de km de linia frontului în Riazan şi Saratov.

 

Analiştii ruşi se tem că Ucraina poate ataca Moscova cu drone

 

Ruşii sunt tot mai furioşi în faţa incapacităţii armatei de a preveni atacurile ucrainene asupra bazelor strategice aflate şi la peste 400 de km de linia frontului, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Aşa-numiţii bloggeri militari ruşi care scriu despre războiul din Ucraina au criticat oficialii pentru că nu au anticipat și prevenit atacurile cu drone la bazele aeriene Engels-2 și Diaghilevo de pe 5 decembrie, din Riazan şi Saratov. Vocile pro-război ale Rusiei susţin chiar că oficialii militari ruși nu au protejat bazele aeriene, deși știau că acestea sunt ținte clare pentru atacurile ucrainene.

Mai mulți bloggeri militari populari pe Telegram vorbesc despre cum au organizat ucrainenii aceste atacuri: atacul de la baza Engels-2 ar fi opera unor grupuri ucrainene de sabotaj şi e posibil să fie lansat chiar din interiorul teritoriului rus. Potrivit acestora, fie mai multe grupări ucrainene de recunoştere şi sabotaj sunt active în interiorul Rusiei, fie dronele au fost lansate de pe teritoriul ucrainean. Asta ar arătă că inclusiv Moscova este amenințată de drone lansate de pe teritoriul ucrainean, susţin ruşii. 

Jurnaliştii ruşi pro-război au cerut oficialilor militari să declanşeze atacuri de represalii semnificative împotriva Ucrainei și să intensifice măsurile de combatere a terorismului pe teritoriul Rusiei. Comunitatea bloggerilor militari s-a mai plâns că oficialii nu iau în considerare sugestiile lor și ignoră informațiile de tip open-source și că, dacă ar fi luat în serios avertismentele lor, cele două atacuri asupra bazelor militare ar fi fost probabil prevenite. Bloggeri militari au mai sugerat că atacurile asupra bazelor aeriene Engels-2 și Diaghilevo amenință legitimitatea Rusiei ca putere nucleară, deoarece au deteriorat avioane capabile să transporte arme nucleare.

 

Bilanţul atacurilor asupra bazelor ruseşti: cel puţin 2 avioane avariate, 3 morţi şi 4 răniţi

 

Din cauza unui "atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sunt victime", a anunţat marţi guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale. Acest nou atac are loc după o salvă de rachete lansate de Rusia asupra infrastructurilor ucrainene. Din cele peste 70 de rachete lansate de Moscova, "majoritatea" au fost doborâte, a dat asigurări preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă noua salvă a fost una deliberată, "pentru a-i face pe ucraineni să sufere cât de mult posibil", în condiţiile în care un un val de frig a lovit Ucraina, a afirmat directorul Ukrenergo, operatorul ucrainean. "Un vârf al frigului" este aşteptat marţi şi miercuri, a atenţionat Volodimir Kîdrîţki la televiziunea ucraineană. "Momentul pe care ruşii l-au ales pentru acest atac este legat de dorinţa lor de a produce (...) maximum de pagube sistemului nostru energetic", a apreciat el.

Aproape jumătate dintre instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate după luni de atacuri sistematice, cufundându-i pe ucraineni în frig şi întuneric. Reparaţii de urgenţă sunt în curs, a anunţat operatorul reţelei electrice, însă întreruperi de curent vor trebui să fie aplicate în toată Ucraina. 

Armata rusă a recunoscut că a întreprins "un bombardament masiv efectuat cu arme de înaltă precizie", luni, în jurul prânzului, ce a vizat situri militare ucrainene şi infrastructuri energetice privind forţele ucrainene. Bombardamente pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a apreciat vineri drept "necesare şi inevitabile".

Luptele continuă de asemenea să facă ravagii pe linia frontului. Armata ucraineană a anunţat luni că a respins, în timpul celor 24 de ore precedente, mai multe atacuri, în special în sectorul Bahmut, în est.  Statele Unite au anunţat că vor convoca joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului şi gazelor pentru a discuta despre modul în care pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina "a încercat să lovească" aerodromul Diaghilevo din regiunea Riazan şi aerodromul Engels din regiunea Saratov cu "drone de fabricaţie sovietică".  Dronele au fost interceptate, dar resturile au căzut şi au explodat pe aerodromuri, potrivit ministerului rus. Trei soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, iar două avioane au fost avariate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel