EXCLUSIV  Primul tren cu români pleacă spre Austria duminică: „Îngrijitoarele preferă microbuzele. Nu-și doresc trenuri!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul tren spre Austria urmează să plece din Timișoara în seara zilei de 10 mai. Trenul este destinat în principal românilor care merg la muncă, în special români care  îngrijesc vârstnici sau oameni ce suferă de diferite afecțiuni.

 Un Ordin al ministrului Transporturilor apărut în Monitorul Oficial reglementează transportul acestor trenuri cu lucrători sezonieri pe perioada stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus.

Ordinul nr. 951 din 6 mai 2020 a fost publicat în Monitorul României în 7 mai, fiind semnat de ministrul Transporturilor Lucian Bode, pentru circulația trenurilor de călători sezoniere „în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv a celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile”, prin care se aprobă procedura de circulație a acestor trenuri.

Așadar, din Timișoara ar urma să plece un tren spre Austria duminică seara, la ora 22, din Gara Timișoara Nord. Vor fi zece vagoane, cinci puse la dispoziție de partea austriacă și cinci de cea română, care vor forma o garnitură de 10 vagoane, cușete. Vor mai urma și alte trenuri în această perioadă, pe timpul pandemiei de coronavirus.

100 de euro biletul

 

Eurparlamentarul austriac Karoline Edtstadler (ÖVP) a informat joi seara Agenția de presă austriacă, APA, că aprobările din partea statului român au  fost primite și că s-a convenit, cu România, asupra creării coridorului. Transporturile sunt organizate de asociația profesională a îngrijitorilor din Camera de Comerț din Austria (WKÖ). După cum a anunțat președintele său, Andreas Herz, informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul www.daheimbetreut.at. “În termeni concreți, rezervările pot fi făcute la [email protected] de agenții, precum și de familiile fără agenții”, spune Herz.

Trei trenuri sunt în prezent deschise pentru rezervare, pe 10 mai (Timișoara-Viena), pe 12 mai (Viena-Timișoara) și pe 13 mai (Timișoara-Viena). Fiecare tren avea 300 de locuri rezervabile pentru agențiile de plasament și 50 de locuri pentru persoane fizice.

Trenurile se deplasează noaptea, cu maxim patru persoane cazate în fiecare compartiment. După sosirea la Viena-Schwechat, supraveghetorii sunt duși la un hotel din aeroport, unde se efectuează teste de virus corona. Toate testele negative pot fi apoi preluate de agenții sau familii. Călătoria costă 100 de euro, testul 105 euro și cazare la hotel 74 de euro.

Îngrijitoarele românce cer microbuze, nu trenuri

 

PflegeHELP declară că trenurile speciale pentru transportul de îngrijitoare de bătrâni la domiciliu românce, care fac obiectul înțelegerii între partea română și cea austriacă, nu sunt preferate de majoritatea membrilor asociației.

„Motivele sunt de ordin pecuniar cât și organizatoric. PflegeHELP speră că în curând România va permite reluarea traficului rutier internațional de persoane care să permită îngrijitoarelor românce să folosească microbuze și autobuze pentru transportul de la domiciliul lor din România la pacientul vârstnic din Austria.

PflegeHELP atrage atenția autorităților că și după apariția acestor trenuri speciale doar o diversificare a mijloacelor de transport transfrontalier va permite reluarea funcționalității acestui sector economic important în condiții de siguranță sanitară în perioada de pandemie", a declarat  în exclusivitate pentru Știri Diaspora dr. Alex Todericiu purtător de cuvânt
al Pflegehelp.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel