Marcel Vela răspunde româncelor din Austria care cer să ajungă acasă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că în fiecare miercuri va răspunde pe Facebook la 7 întrebări venite din partea românilor, alese la întâmplare. Unele dintre ele sunt venite de la cetățeni din Diaspora dar câteva atrag insistent atenția asupra situației îngrijitorilor permanenți din Austria, cărora Vela le-a răspus chiar din seara aceasta.


Românii și româncele din Austria sunt într-o situație delicată. Mai multe îngrijitoare românce i-au adresat ministrului o serie de întrebări, cerând ajutor pentru a reveni acasă. Deși a anunțat că va răspunde acestor întrebări miercurea, într-o intervenție video, Marcel Vela a răspunsîncă din această seară  îngrijitoarelor românce din Austria care doresc să facă schimbul și să ajungă în România, fără a mai face cele 14 zile de carantină instituționalizată obligatorie.

Valeria G.:  „Vi s-au pus zeci de întrebări pe tema asta. De fapt acum e o rugăminte. Facilitati vă rugăm intrarea și ieșirea din și în țară a atâtor femei care asigură supraviețuirea famiilor lor, lucrând ca și ingrijitoarea în Austria. Găsiți o soluție-de a putea călători în condiții cât de cât normale. Ridicați carantina inutila(instituționalizata)“, i-a scris femeia.

Marcel Vela: „Bună ziua! Se fac demersuri în acest sens. https://viena.mae.ro/local-news/1432 În funcție de evoluția epidemiologică, atât din România cât și din Austria se vor menține sau relaxa măsurile dispuse la nivelul fiecărui stat. Trebuie să consolidăm zidul împotriva acestui inamic invizibil și să ne întoarcem la normalitate, dar doar în condiții de siguranță“, a răspuns ministrul de resort.

Citește și: Austria: Îngrijitoarele românce testate pentru coronavirus. Cine suportă costul analizelor?

 Concret, ministrul de Interne face trimitere, în link-ul atașat răspunsului, la discuțiile existente, de câtev zile, între ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria acu privire la situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemia CoVID-19.

Ținând cont de importanța asigurării libertății de mișcare a cetățenilor Uniunii Europene, dar și a reglementărilor de siguranță în contextul pandemiei CoVID-19, cei doi miniștrii au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur.

Citește și:  Îngrijitoarele românce din Austria, val de întrebări pentru Marcel Vela: „Suntem terminate fizic și psihic“

În acest sens ministrul Bode a prezentat un set de măsuri dintre care menționăm:

- crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;

- elaborarea de către CFR Călători și CFR Infrastructură a unei proceduri clare (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite.

După îndeplinirea acestor pași se va stabili, de comun acord cu statele implicate, data la care se va realiza acest tip de transport feroviar.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel