Spania. Șefa serviciilor secrete, destituită după scandalul de spionaj Pegasus

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Șefa serviciilor secrete din Spania, destituită după scandalul de spionaj Pegasus. Guvernul a revocat-o din funcție pe directoarea Centrului Național de Informații, Paz Esteban.  Demiterea vine la o săptămână după ce aceasta a fost audiată în fața Comisiei pentru secrete oficiale și cheltuieli rezervate a Congresului Deputaților.

Criza interceptărilor Pegasus a făcut deja prima victimă politică. După mai multe zile de zvonuri, guvernul Spaniei a decis să o demită pe directoarea Centrului Național de Informații (CNI), Paz Esteban, și să o numească în locul ei pe actualul secretar de stat pentru apărare, Esperanza Casteleiro.

Înlocuirea vine la abia la o săptămână după ce Executivul a dezvăluit că telefoanele mobile ale lui Pedro Sánchez și ale ministrului Apărării, Margarita Robles, au fost infectate anul trecut, între mai și iunie, de un soft israelian, același soft care a fost folosit pentru a spiona lideri din întreaga lume și pe care Marocul l-a folosit pentru a controla telefoanele președintelui Franței, Emmanuel Macron, precum și mii de terminale din Algeria.

Însăși Robles a fost însărcinată cu anunțarea rezilierii în cadrul conferinței de presă care a urmat Consiliului de Miniștri, la care a fost însoțită de purtătorul de cuvânt al Executivului, Isabel Rodríguez. Ministrul Apărării a negat că ar fi vorba de o demitere, dar a spus că a fost vorba de o simplă "înlocuire", ca parte a unei "continuări normale și firești" în cadrul serviciilor de informații, potrivit ABC.

Spania. Șefa serviciilor secrete, destituită după scandalul de spionaj Pegasus

 

Esteban este prima femeie care a condus serviciile de informații  din Spania. Ea a fost numită director al CNI pe 31 ianuarie 2020. Ocupase deja această funcție cu titlu interimar din iulie 2019. Atunci predecesorul ei, Félix Sanz Roldán, s-a pensionat, după zece ani de mandat.

Demiterea lui Esteban, un funcționar public cu patruzeci de ani de experiență în serviciile secrete, vine exact la o săptămână după acea apariție, în care, în spatele ușilor închise, le-a arătat deputaților autorizațiile judiciare cu care a fost ascultat președintele Generalitat când era vicepreședinte al guvernului catalan. De asemenea, săptămâna trecută, în cadrul unei intervenții în fața Comisiei de Apărare a Parlamentului, ministrul Robles l-a susținut fără echivoc pe Esteban și a mers până la a spune că șeful serviciilor de informații spaniole nu ar trebui să plătească pentru criza ascultărilor (atât cele suferite de executiv, cât și cele efectuate asupra liderilor separatiști din Catalonia).

Cu toate acestea, alți lideri guvernamentali de rang înalt, în special prim-vicepreședintele Nadia Calviño și ministrul Președinției, Félix Bolaños, au început să se distanțeze de acțiunile CNI, pregătind astfel terenul pentru demiterea liderului său principal, care a avut loc în cadrul Consiliului de Miniștri de marți. "Nu a existat niciun ordin din partea guvernului", a declarat Calviño vinerea trecută într-un interviu la TV3, în timp ce Bolaños s-a exprimat în termeni similari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel