Spania. Guvernele regionale cer EXTINDEREA stării de ALERTĂ și după 9 mai: "Putem scăpa totul de sub control"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernele regionale din Spania solicită autorităților prelungirea stării de alertă și după data de 09 mai, de teamă că unele restricții ar putea fi atacate în instanță după această dată. 

Starea de alertă din Spania ar putea fi prelungită și după data de 9 mai. Guvernele regionale avertizează că, dacă nu va mai exista cadrul legal pentru instituirea unor restricții, acestea vor putea fi atacate în instanță.

Astfel, autoritățile regionale țării, cele care sunt responsabile de implementarea restricțiilor împotriva COVID-19, nu vor mai fi protejate de un cadru legal care să evite contestarea măsurilor la nivel local de către instanțele de judecată. În timp ce al patrulea val al epidemiei din Spania se dovedește a fi sub control, în cea mai mare parte, regiunile se bazează pe menținerea restricțiilor și după 9 mai pentru a evita răspândirea ulterioară a virusului.

Starea de alertă, votată în octombrie

 

Starea de alertă a fost votată în Congresul Deputaților în luna octombrie. Începând cu 9 mai, regiunile vor fi din nou responsabile de măsurile pe care le implementează, așa cum s-a întâmplat și în perioada iunie-octombrie 2020, dar nu vor avea toate puterile de care se bucură în prezent.

Guvernele regionale pot folosi o lege a sănătății publice din 1986 ca bază pentru restricțiile împotriva răspândirii coronavirusului, deoarece le permite să adopte "măsurile pe care le consideră necesare” pentru a controla bolile transmisibile. Totuși, mulți experți juridici au avertizat în ultimele luni cu privire la necesitatea reformării acestei legi pentru a specifica exact ce măsuri pot pune în aplicare regiunile fără a fi nevoie să primească aprobarea instanțelor și astfel să se evite haosul juridic din vara trecută.

Starea actuală de alertă reglementează trei măsuri principale care limitează drepturile fundamentale: lockdown-ul de noapte, restricții de circulație perimetrale și întâlnirile sociale. Potrivit guvernului și a majorității experților consultați de publicația El Pais, singura măsură dintre cele trei care va rămâne fără susținere legală odată ce expiră starea de alertă este lockdown-ul de noapte. Dacă o regiune va dori să o mențină în vigoare, ar putea folosi legea de sănătate publică din 1986 și apoi să aștepte răspunsul judecătorilor.

Guvernul încă nu a luat o decizie privind prelungirea stării de alertă

 

Guvernul de coaliție, condus de Partidul Socialist (PSOE) și susținut de partenerul junior Unidas Podemos, a declarat în repetate rânduri că nu va fi necesară o prelungire a stării de alertă, mizând în schimb pe efortul de vaccinare în curs pentru a ușura presiunea pe sistemul sanitar. Guvernul a mai susținut și că legea existentă în domeniul sănătății publice este suficientă pentru ca regiunile să pună în aplicare restricții fără teama ca acestea să fie anulate de instanțe.

Regiuni precum Catalonia pregătesc deja planuri alternative pentru a menține unele dintre restricțiile privind drepturile fundamentale, cum ar fi libera circulație a cetățenilor. 

Cea mai recentă ședință a Consiliului interteritorial al Sistemului Național de Sănătate (CISNS), care reunește Ministerul Sănătății central și șefii regionali din domeniul sănătății, nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la direcția de urmat. Guvernul insistă asupra faptului că „lucrează” pentru a evita extinderea stării de alertă.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias: "Intenția noastră este să lucrăm intens, astfel încât declararea stării de alertă să nu mai fie necesară". Ministrul a insistat că există alte alternative și a spus că "ar trebui luate în considerare alte posibilități dincolo de 9 mai”.

Premierul regional basc, Iñigo Urkullu, a cerut extinderea stării de alertă și a fost susținut de Galicia, Castilla y León și Castilla-La Mancha. Catalonia pregătește legea sănătății publice, care va oferi sprijin juridic unui lockdown de noapte. Asturia și Andaluzia pregătesc, de asemenea, documente și ghiduri de lucru care vor acoperi restricțiile planificate.

Cu o incidență de 230 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, transmiterea comunitară a virusului persistă în Spania. Deși există o diferență uriașă între regiuni (Valencia are 44 de cazuri la 100.000 de locuitori, de exemplu, comparativ cu 516 în Țara Bascilor) experții insistă că există o serie de factori de risc care ar putea complica progresul pandemiei.

"9 mai nu va pune capăt incidenței ridicate și nici ocupației ridicate a unităților de terapie intensivă", a declarat Daniel López-Acuña, fost director în Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel