Spania. Boxer român, elogiat de spanioli. Anton Mihai își destăinuie viața: Muncea pe 5 euro pe zi și locuia cu 13 persoane în casă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Boxer român, elogiat de spanioli. Anton Mihai își destăinuie viața: Muncea pe 5 euro pe zi și locuia cu 13 persoane în casă. FOTO: captură www.lasnoticiasdecuenca.es
Spania. Boxer român, elogiat de spanioli. Anton Mihai își destăinuie viața: Muncea pe 5 euro pe zi și locuia cu 13 persoane în casă. FOTO: captură www.lasnoticiasdecuenca.es

Boxerul de origine română Anton Mihai își povestește viața și cariera sportivă jurnaliștilor spanioli. Românul povestește și despre motivele pentru care a plecat din țara natală pentru a se stabili în Cuenca, comunitatea autonomă Castilla – La Mancha din Spania.

Sportul este plin de povești minunate în care forța și perseverența sunt protagoniști principali. Anton Mihai și-a găsit într-un ring pasiunea, slujba și, în cele din urmă, casa. 

Născut în regiunea Moldovei din România, Anton Mihai de mic a devenit interesat de sport, încercând mai întâi fotbalul. A fost introdus în lumea sălii de box întâmplător, atunci când un prieten a insistat că ar trebui să încerce un sport de contact care să-l învețe noțiuni de auto-apărare. Anton a continuat cu acest sport și a ajuns să-i placă după ce a urmărit o seară de kickboxing. Încetul cu încetul, și cu multă muncă, avea să devină chiar campion amator al Spaniei. A făcut și primii pași în box, deși la acea vreme a văzut că este „ceva mult mai de neatins”, dar nu a renunțat.

Și adevărul este că, dacă ceva îl definește pe „El moldavo”, este atitudinea lui neînfricată. Nu a primit comentarii tocmai încurajatoare când a sărit în ringul de box, mulți arătând că a început târziu, că era prea bătrân sau nu avea promotor. Departe de a se lăsa, „El moldavo” crește și nu se lasă. „Toate acestea îmi dau aripi. Să mi se spună că greșesc, asta îmi dă viață”, asigură el foarte hotărât.

Spania. Muncitorii români „vizibili și invizibili”: „Fără ei Spania nu ar funcționa”. Cum ar arăta o zi fără imigranți

 

Anton a trecut prin mari greutăți

 

Adevărul este că Anton a trecut prin mari greutăți pentru a se stabili în ceea ce îl face fericit. Situația economică prin care trecea în România a făcut ca, uneori, să nu mai aibă de mâncare. Prin urmare, a lăsat totul în urmă și la doar 15 ani și-a însoțit fratele mai mare, de 18 ani, la Torrejón de Ardoz -Madrid, în căutarea unei vieți mai bune.

Începuturile în Spania nu au fost ușoare pentru Anton, întrucât lucra cu cinci euro pe zi plus mâncare, împărțind un apartament cu 13 persoane. Între timp, și-a demonstrat pasiunea trăind pentru box. Își lua mașina și dormea ​​în ea, mergând din oraș în oraș pentru a se lupta cu cei mai buni boxeri. „Apoi mă duceam acasă la muncă, pentru că, din păcate, nu am câștigat niciodată la loterie”, spune el râzând.

Fratele său a început o relație cu o fată din Cuenca și s-a dus să o viziteze, așa că Anton a profitat de ocazie pentru a-l însoți împreună cu alt frate al său, cu care a vizitat orașul. În cele din urmă, fratele său a ajuns să se mute la Cuenca, în timp ce celălalt s-a întors în România. „Și ce fac eu singur în Torrejón?” s-a gândit tânărul Anton.

Așa a ajuns la Cuenca, deși a trecut din nou și prin România, precum și prin Almería sau Valencia. „Dar până la urmă am ajuns mereu să mă întorc în Cuenca, nu știu cum”, declară el. Aproape predestinat, prin felul în care o povestește, a ajuns să prindă rădăcini aici.

Tragedie într-o familie de români: S-a stins și băiatul de 15 ani salvat pe o plajă din Spania. Tată, fiu și un alt conațional, morți în apele învolburate ale mării

 

Anton Mihai: „Cuenca este deja orașul meu”

 

Astăzi, și după toate vicisitudinile prin care a trecut, poate spune cu mândrie că și-a găsit un cămin: „Cuenca este deja orașul meu. Mi-au propus să plec în altă țară să mă antrenez și să lupt, dar aici îmi place”, spune Anton, care astăzi predă la Gimnaziul La Roca.

Mai mult decât atât, este recunoscător pentru că a găsit și o disciplină care, mai mult decât un sport, este un stil de viață care i-a dat multe personal. „Boxul m-a făcut să prețuiesc lucrurile mai mult și mai bine, m-a făcut mai om”, transmite el. Departe de ceea ce ar putea crede unii care asociază boxul cu ceva violent sau chiar nepoliticos, boxerul pune preț pe numeroasele valori pe care se bazează acest sport, precum disciplina, respectul și camaraderia.

Spania. Români care veneau spre Otopeni, abandonați în aeroport: „Am fost treizeci de fraieri“

 

Două momente, gravate în minte

 

Din multele momente pe care i le-a lăsat boxul, are două gravate în minte: unul, debutul profesional în Quintanar de la Orden, iar al doilea, victoria sa împotriva lui Roberto Ramírez, vicecampionul amator al Spaniei, pe care l-a învins fără să știe măcar titlul pe care îl deține. El asigură că această luptă l-a marcat foarte mult și că l-a făcut să vadă de ce este capabil.

Astăzi, în timp ce luptă pentru a participa la campionatul spaniol, el promovează și boxul la Cuenca, unde își menține iluzia de a crea o carieră. După seara pe care a organizat-o în aprilie, el anticipează deja mai multe surprize pentru acest an la Cuenca.  După cum spune el însuși, pe baza muncii asidue și a modestiei, se va realiza.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv      

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel