Spania. Muncitorii români „vizibili și invizibili”: „Fără ei Spania nu ar funcționa”. Cum ar arăta o zi fără imigranți

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Muncitorii români „vizibili și invizibili”: „Fără ei Spania nu ar funcționa”. Cum ar arăta o zi fără imigranți
Spania. Muncitorii români „vizibili și invizibili”: „Fără ei Spania nu ar funcționa”. Cum ar arăta o zi fără imigranți

Ziarul El País descrie o zi ipotetică în Spania în care toți cei 5,4 milioane de străini care lucrează acolo rămân acasă. 

În Spania sunt peste 5,4 milioane de străini: 11,6% din populație. Dintre aceștia, peste 400.000 se află într-o situație ilegală, potrivit unui sondaj realizat de fundația Fundación por Causa și Universitatea Carlos III din Madrid.

Toate împreună formează un grup uriaș de muncitori, vizibili și invizibili, pe care se bazează sectoare importante ale economiei spaniole, precum agricultura, alimentația sau construcțiile. De asemenea, susțin o mare parte din sectorul sănătății și al îngrijirii private. Și o contribuție la Asigurările Sociale cu 2,3 ​​milioane de contribuabili. Dintre aceștia, șase din zece provin din țări din afara Uniunii Europene. El País concluzionează că fără ei Spania nu ar funcționa. Ziarul dorește să ofere o perspectivă asupra ponderii enorme în economia și societatea acestui colectiv. Prin urmare, ei propun o zi ipotetică fără imigranți cu următorul rezultat.

 

Piața angro din Madrid

 

Cea mai mare piață angro din Madrid nu ar mai ști ce să facă cu fructele și legumele. Marea majoritate a bărbaților care stivuiesc, încarcă, catalogează și comandă cele 6.000 de tone de fructe și legume transportate zilnic către Mercamadrid sunt imigranți. 

Împreună asigură că această macropiață funcționează. Dacă într-o zi nu ar apărea în masă, tot centrul Spaniei ar rămâne fără fructe.

 

Barcelona murdară și fără taxiuri 

 

În acea zi ipotetică fără imigranți, Barcelona ar fi murdară și aproape fără taxiuri. De asemenea, nu ar exista baruri sau restaurante. Și totul ar fi mai murdar, pentru că la curățenia din Barcelona, ​​​​în interiorul și în afara drumului public, se angajează de obicei migranți.


Construcția se oprește

 

În unele comunități autonome, precum Navarra, o treime dintre lucrătorii din construcții sunt străini. În Madrid ponderea este de 16%. Fără imigranți, sectorul s-ar prăbuși de la nord la sud. De la cele mai mari lucrări guvernamentale din Madrid, construcția spitalului Doce de Octubre, până la blocurile de apartamente din suburbii sau la reforme minore interioare sau comerciale. 

 

Sate fără copii

 

În Chalamera, un oraș din Huesca cu 100 de locuitori, primarul (PSOE) a lansat un plan pentru a salva școala (și, prin urmare, orașul). Anul școlar 2020-2021 s-a încheiat cu un singur elev, un băiat marocan. Doar două familii au fost atrase de această localitate: una română și una marocană. Împreună au adus cinci copii noi în sat.

Imigranții, 30% din populație, nu doar reînvie școlile. De exemplu, piscina municipală este condusă de un columbian.

 

Pensionarii ar rămâne în pat, pentru că nimeni nu i-ar ridica

 

Carlos, un pensionar din Spania, nu s-ar ridica din pat în această zi ipotetică fără imigranți. Sectorul de sănătate este cel mai dependent de străini. În cadrul sistemelor speciale de locuințe reprezintă 43,52% din muncitori.

164.848 de persoane, majoritatea femei, se ocupă de persoane aflate în întreținere, de copii și de sarcini de curățenie. Acest număr nu include toți agenții de curățenie și ajutoarele care lucrează și la negru în gospodăriile din Spania.

 

Cateringul ar fi parțial fără personal

 

Căutarea străinului este practic în zadar în Benidorm și în împrejurimi. În regiunea Valencia, industria hotelieră concentrează cel mai mare procent de străini, 16,37%. 

Același lucru este valabil și pentru Asturias, Cantabria, Castilla y León sau Galicia. În Insulele Canare ajunge la 40%. 

Haos în sala de așteptare a centrului de sănătate

 

Până la 70 de pacienți pot fi consultați într-o dimineață la centrul de sănătate Navalmoral de la Mata din Cáceres, dar daă în ziua ipotetică nu există medici. Sala de așteptare ar fi o mizerie.

Coordonatorul centrului, medicul venezuelean José Alejandro Pinto, nu s-a prezentat la serviciu. Nici alți patru compatrioți, nici medicul bolivian, nici cei doi medici argentinieni care consultă în acel centru de sănătate. De asemenea, în toate orașele din jur nu ar exista asistență medicală fără medici străini.

 

Câmpurile agricole goale

 

Procentul de imigranți care lucrează în câmpul spaniol ajunge la 23%. În unele regiuni, această cifră este chiar mai mare. Unul dintre aceste locuri este El Ejido și împrejurimile din provincia Almeria. Aici 70% dintre cei care lucrează în „mar de plásticos” sunt străini. Majoritatea provin din Maroc, România și Senegal, potrivit datelor Observatorului Argos al Serviciului Andaluz de Ocupare a Forței de Muncă. Adică, serele ar rămâne aproape goale într-o zi ipotetică fără imigranți.

María Luisa González, ministrul imigrării din cadrul comisiilor muncitorilor, confirmă că în sere lucrează între 25.000 și 30.000 de persoane, care sunt mai mult sau mai puțin ilegale. „Sunt un pilon esențial, dar nu sunt apreciați în acest fel”, spune González. Toți acei oameni câștigă mai puțin decât salariul minim și lucrează „zile nesfârșite și de luni până sâmbătă și adesea duminică și sărbători” pentru a îngriji și a ne recolta fructele și legumele.

 

Fără pescari

 

O treime dintre marinarii din provincia Lugo provin din afara Spaniei. O parte din flota de pescuit de aici ar rămâne la țărm dacă toți străinii nu s-ar prezenta într-o zi la muncă.

Într-o barcă de pescuit cu 15 sau 13 bărbați, sunt adesea mai mult de 10 de origine străină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel