Spania. Români care veneau spre Otopeni, abandonați în aeroport: „Am fost treizeci de fraieri“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Zeci de călători, printre care cei mai mulți români, susțin că au fost abandonați de compania aeriană WizzAir pe aeroportul Seve Ballesteros din orașul spaniol Santander (Cantabria) în seara zilei de sâmbătă, 13 august, conform presei spaniole. Pentru unii compania a găsit soluții, pentru alții... nu.

Pentru zborul Santander-București, care a decolat sâmbătă la orele 22:25, compania programase o aeronavă cu 230 de locuri, dar în final a sosit una de numai 180 locuri. Situația s-a repetat la zborul de întoarcere care era programat pe ruta inversă, informează El Diario Montanes.

„Până la urmă am fost treizeci de fraieri”, afirmă Andreea Șuțu. Rezidentă în Valladolid, românca plănuise să călătorească spre București de pe aeroportul Seve Ballesteros, dar a rămas blocată la sol. Asemenea ei, au fost mulți alți pasageri care ar fi trebuit să plece spre capitala României în avionul ce a decolat. Dar nu au putut să o facă, iar compania nu le-a oferit alternative.

Compania care se ocupa de această rută aeriană, respectiv Wizzair, a pregătit un avion cu 230 de locuri și astfel a vândut biletele de călătorie. Cu toate acestea, un avion cu numai 180 de locuri a ajuns pe aeroportul capitalei Cantabriei. Înlocuirea aeronavei programate inițial poate fi pusă pe seama unei defecțiuni a acesteia sau pe seama reprogramării pe o altă rută. Cert este că acest demers a însemnat că mulți pasageri nu au avut loc în cea de-a doua aeronavă și, implicit, nu au putut călători către destinația pentru care plătiseră bilete. Același lucru s-a întâmplat și cu un grup de pasageri care plănuiseră să facă ruta opusă, București – Santander, și au rămas pe aeroportul din București.

Spania. Români care veneau spre Otopeni, abandonați în aeroport de WizzAir

 

„Când au luat valiza pentru a o verifica, ne-au spus că există suprarezervare”, explică Andreea. Atunci a început neplăcuta odisee. Femeia călătorea la București împreună cu partenerul ei de viață. „Urma să ne vedem cu familia soțului meu”, spune ea. Criza sanitară datorată pandemiei i-au obligat să amâne această reuniune timp de trei ani, iar acum, dacă nu vor găsi o alternativă în zilele următoare, ar putea fi nevoiți să aștepte până anul viitor.

„Înțeleg că se poate întâmpla, dar normal ar fi fost ca ei să ne ofere o altă soluție”, adaugă Andreea indignată, mai ales pentru faptul că nimeni nu a putut să le dea nici cea mai mică explicație de ce au fost efectiv abandonați. Nici personalul de la aeroport nu a putut să le ofere vreo lămurire în momentul respectiv. „Am înțeles că ei nu sunt de vină și nu pot face nimic”, spune Andreea.

Puși în fața unei situații incredibile, cei doi români au început să caute alternative pe cont propriu, dar variantele pe care le-au găsit „erau foarte scumpe” - aproape 2.000 de euro și era o investiție pe care nu și-o puteau permite. Așa că s-au întors la Valladolid cu mașina, unde au ajuns duminică, 14 august, în jurul orei 9:00 dimineața.

Andreea: „Am fost treizeci de fraieri“

 

„Continuăm fără nicio soluție”, a spus Andreea câteva ore mai târziu. Duminică dimineață, primul obiectiv a fost să se odihnească după agitația de la aeroportul Seve Ballesteros și apoi să se gândească la alte opțiuni viabile.

Dincolo de ceea ce s-a întâmplat cu înlocuirea avionului programat, plângerea cuplului din Valladolid se datorează lipsei de soluții sau alternative: „Nu putem vorbi la telefon pentru că linia spaniolă-română nu este operațională sâmbăta și duminica”, adaugă cu dezamăgire Andreea. Ea critică măsurile „lipsite de sens” luate de compania aeriană privind selecția pasagerilor care au rămas la sol.

„M-am dus cu soțul meu și trimiteau unul la București, iar celălalt nu. Un alt cuplu căsătorit oprit la sol, care aveau o fiică de 17 ani, nu au putut să treacă împreună. Nu înțelegem ce criterii au ales”, adaugă dezamăgită Andreea. „Dacă nu plecăm astăzi cel târziu, nu mai putem călători”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel