Se cere DESFIINȚAREA Ministerului ROMÂNILOR din DIASPORA

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Cătălin Ivan şi partidul său, PRODEMO, iniţiază o petiţie pentru desfiinţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi pentru regândirea relaţiei dintre stat şi cetăţenii români din Diaspora.

În locul acestei instituţii, PRODEMO propune înfiinţarea unei structuri interministeriale, care să întrunească specialişti în toate domeniile, dar în special în domeniul Muncii, Afacerilor Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltării şi Economiei. Această structură interministerială ar trebui să aibă un buget care să permită crearea de filiale în Diaspora, oriunde se află comunităţi însemnate de români, după modelul birourilor unice.

Europarlamentarul Cătălin Ivan şi partidul său, PRODEMO, cer Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului să regândească relaţia dintre stat şi cetăţenii români din Diaspora, astfel încât oriunde s-ar afla în lume, fie chiar şi un singur cetăţean român să se simtă demn şi protejat de statul său.

„Suma demnităţilor individuale reprezintă demnitatea naţională. Toţi reprezentanţii statului, din orice instituţie publică, trebuie să înţeleagă că dacă este lezată demnitatea unui singur român, oriunde s-ar afla el în lume, atunci demnitatea naţională este afectată”, se arată în petiţia intitulată „România este oriunde se află chiar şi un singur român!”

 

Iniţiatorii petiţiei, Cătălin Ivan şi Cornel Radu-Loghin

 

Iniţiatorii petiţiei - Cătălin Ivan, europarlamentar şi Cornel Radu-Loghin, cetăţean român care trăieşte de peste 10 ani în Diaspora, ambii candidaţi PRODEMO la alegerile din 26 mai, solicită:

1. Deschiderea de noi consulate în zonele cu comunităţi mari de români;
2. Înfiinţarea unor centre ale comunităţilor, care să realizeze punţi de legătură între românii din Diaspora şi comunităţile din România de unde aceştia provin, pentru a păstra legătura cu ţara, identitatea naţională şi valorile tradiţionale româneşti. Aceste centre - "Români în Casa Europei" - ar urma să fie conduse şi administrate de cetăţeni români direct implicaţi în viaţa comunităţii;
3. Crearea, de urgenţă, a unei echipe de negociere, din experţi în drept internaţional, legislaţia muncii şi afaceri europene, care să se implice direct în negocierile privind BREXIT, astfel încât românii din Marea Britanie să aibă drepturile respectate pe toată durata acestui proces şi mai ales după încheierea acestuia. Echipa respectivă să fie în permanentă legătură cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, astfel încât problemele reale din comunitate să ajungă a fi supuse negocierii.
4. Implicarea reală a statului în apărarea drepturilor familiilor de români cu copii din ţările nordice, dar nu numai;
5. Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, aşa cum prevede legea;
6. Modificarea urgentă a legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât, odată cu alegerile parlamentare din 2020, cetăţenii români din Diaspora să fie reprezentaţi, conform normelor aplicabile cetăţenilor din ţară. În prezent, cei peste 6 milioane de români din Diaspora sunt reprezentaţi de numai 6 parlamentari într-un Parlament cu peste 450 de membri.
7. Implementarea sistemului de vot electronic (iVoting).

 

450 000 de copii sunt lăsaţi în urmă

 

Petiţia atrage atenţia asupra faptului că jumătate din populaţia activă a ţării se află în afara graniţelor. Anul trecut, s-au născut mai mulţi copii în familiile de români din Diaspora decât în ţară. 450 000 de copii sunt lăsaţi în urmă, în grija bunicilor sau a altor rude, în timp ce părinţii lucrează în diferite ţări europene. Statisticile arată că românii sunt cei mai vulnerabili în faţa sclaviei moderne. Zeci de mii de români muncesc în condiţii de sclavie pe şantiere, în abatoare sau ferme europene. În ciuda acestei realităţi sumbre, banii trimişi în ţară de către românii din Diaspora salvează economia românească, de mai bine de 20 ani. Cifra de afaceri a companiilor private cu capital românesc din statele membre europene este similară cu cea a companiilor cu capital autohton din România. Astăzi, în Spania, Italia, Germania, Belgia sau Marea Britanie, avem comunităţi de români de dimensiunea unor oraşe.

Iniţiatorii petiţiei subliniază, în final, că drepturile românilor nu se opresc la graniţă, iar cetăţenii români nu pot fi împărţiţi în categorii, în funcţie de locul unde trăiesc.

Petiţia publică integrală se găseşte aici: https://www.change.org/p/drepturile-românilor-nu-se-opresc-la-graniţă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel