Rusia, acuzată de încălcarea Convenției de la Geneva: Femeile "au fost supuse torturii și tratamentului inuman"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Grupul G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza "atrocităţilor" comise în Ucraina
Grupul G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza "atrocităţilor" comise în Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Ludmila Denisova, acuză Rusia că a încălcat Convenția de la Geneva privind prizonierii de război.

După ce Ucraina și Rusia au făcut, recent, schimb de prizonieri, autoritățile ucrainene au constatat că printre cele 86 de persoane erau și femei care "au fost supuse torturii și tratamentului inuman în timp ce erau în captivitate". Femeile ar fi fost duse pe teritoriul Republicii Belarus și apoi ținute într-un centru de detenție preventivă din Briansk, spune Ludmila Denisova.

"Prizonierele au fost dezbrăcate în prezența bărbaților, forțate să facă flotări, le-au tuns părul și le-au interogat în mod constant, încercând să-i distrugă moral. Unele dintre femeile prizoniere au fost forțate să participe la filmările de propagandă și obligată să vorbească în rusă”, a scris comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Ludmila Denisova.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

 

Masacrul de la Bucha: Rușii au împușcat, cu brutalitate, și o femeie însărcinată (primar)

 

Aproximativ 320 de civili ucraineni au fost împușcați de soldații ruși în timpul ocupării orașului, a declarat primarul orașului Bucha, într-un interviu pentru BBC.

Anatoly Fedoruk, primarul regiunii Bucha, de lângă Kiev, a menționat că a asistat personal la execuțiile mai multor persoane de către forțele ruse. Imaginile din satelit contrazic afirmațiile rusești în legătură cu regizarea masacrului din oraș, după retragerea soldaților ruși: cadavrele stau pe străzi încă din 12 martie.

„Au fost trei mașini pline cu civili ucraineni, care încercau să iasă din Bucha spre Kiev, însă toți oamenii din automobile au fost împușcate cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soț țipa cerând să nu o împuște, dar au împușcat-o cu brutalitate”, a menționat primarul regiunii.

Fedoruk a mai spus că forțele ruse „au vânat” și politicieni locali în timpul ocupației lor. El i-a cerut ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a negat acuzațiile de crime de război comise de trupele Moscovei, „să vină în orașul Bucha și să vadă corpurile morților și să privească în ochi familiile, mamele, soții lor și copiii care au devenit orfani”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel