Ucraina acuză genocid. Curtea de la Haga cere Rusiei să oprească imediat atacul. Zelensky: "Ordinul este obligatoriu"

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Curtea Internaţională de Justiţie (CPIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, relatează AFP, Reuters şi EFE.

"Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean", a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga.

CIJ mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară, potrivit Agerpres.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cere Rusiei să oprească imediat operaţiunile militare din Ucraina

 

Volodymyr Zelenskyy a declarat că ignorarea hotărârii judecătorești ar duce Rusia la o mai mare izolare, a declarat într-un comunicat.

Instanța de la Haga a decis: Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului din Ucraina, pe care l-a declanșat în 24 februarie; orice unități militare sau unități armate regulate, precum și alte organizații sau persoane fizice controlate de Rusia, nu trebuie să ia măsuri pentru a continua agresiunea.

Cazul de "genocid" a fost inițiat de Ucraina după invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie, pentru a respinge motivul exagerat invocat de Moscova pentru invazie. La vremea respectivă, Kremlinul a afirmat că în regiunile Donețk și Luhansk ar fi avut loc presupuse "acte de genocid". Astfel, Ucraina a contestat motivele Rusiei pentru război.

Președintele Volodymyr Zelenski a reacționat deja la hotărârea Curții Internaționale de Justiție de la Haga

 

"Ucraina a obținut o victorie completă în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU. Instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat să invadeze Ucraina. Ordinul este obligatoriu pentru Rusia în temeiul dreptului internațional. Ignorarea hotărârii va duce Rusia în continuare la izolare", a scris șeful statului pe Twitter.

Olena Zerkal, membră a delegației ucrainene la Curtea Internațională de Justiție a ONU care judecă cazul de "genocid" al poporului ucrainean de către Rusia, a enumerat principalele cereri ale Ucrainei împotriva Rusiei. În primul rând, a cerut autorităților ruse să înceteze imediat acțiunile militare pe care le-au declanșat pe teritoriul Ucrainei la 24 februarie. Ucraina a cerut, de asemenea, să se abțină de la orice acțiune care ar putea consolida sau extinde disputa sau ar putea face mai dificilă soluționarea acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel