Refugiații din Ucraina: „Se trăgea în civili"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

În timp ce peste 2 milioane de refugiați din Ucraina s-au împrăștiat prin Europa și nu numai, unii dintre ei revin cu mărturii valoroase pentru a construi un întreg roman despre crime din război.

Din ce în ce mai mulți oameni care se prezintă la punctele de trecere a frontierei sunt supraviețuitori care au fugit din unele dintre orașele cele mai afectate, potrivit riverbender.

"A fost foarte straniu", a declarat Ihor Diekov, unul dintre numeroșii oameni care au traversat râul Irpin, în afara Kievului, pe scândurile de lemn alunecoase ale unui pod improvizat, după ce ucrainenii au aruncat în aer partea de beton pentru a încetini avansul rusesc.

Și el și mulți ucraineni au auzit focuri de armă în timp ce traversa și au văzut cadavre de-a lungul drumului.

"Rușii au promis să ofere un coridor (umanitar) pe care nu l-au respectat. Ei trăgeau în civili", a spus el. "Acest lucru este absolut adevărat. Am fost martor la asta. Oamenii erau terifiați".

 

Oamenii sunt speriați să rămână, dar este periculos și să fugă

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat miercuri că trei astfel de coridoare umane funcționează în zonele bombardate și, în total, aproximativ 35.000 de persoane au ieșit. Oamenii au părăsit Sumy, în nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia, suburbiile Kievului și Enerhodar, orașul din sud unde forțele rusești au preluat o mare centrală nucleară.

"Da, am văzut cadavre de civili", a declarat Ilya Ivanov, care a ajuns în Polonia după ce a fugit dintr-un sat de lângă Sumy, unde forțele rusești au trecut. "Trag în civili cu mitraliere".

Mai multe evacuări au fost anunțate joi, în timp ce locuitorii disperați încercau să părăsească orașele în care se terminau alimentele, apa, medicamentele și alte bunuri esențiale.

 

Aproximativ 2 milioane de oameni au părăsit zona metropolitană

 

Într-o măsură uluitoare a strămutării, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat joi că aproximativ 2 milioane de oameni au părăsit zona metropolitană.

În plus față de numărul tot mai mare de refugiați, cel puțin 1 milion de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, a declarat reporterilor directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Vitorino. Amploarea crizei umanitare este atât de extremă încât "cel mai rău scenariu" din planurile de urgență ale OIM a fost deja depășit, a spus el.

Psihologii calificați vorbitori de limbă rusă și ucraineană sunt foarte necesari, a spus Vitorino, deoarece sunt tot mai mulți martori traumatizați.

La nivel național, se crede că mii de oameni au fost uciși în Ucraina, atât civili, cât și soldați, de când forțele rusești au invadat țara în urmă cu două săptămâni. Oficialii orașului Mariupol, oraș portuar blocat, au declarat că 1.200 de locuitori au fost uciși acolo, inclusiv trei în bombardarea unui spital de copii. În al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, biroul procurorului a declarat că 282 de locuitori au fost uciși, inclusiv mai mulți copii.

 

Supraviețuitorii, traumatizați de imaginile crunte pe care le-au văzut

 

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat miercuri că a înregistrat uciderea a 516 civili în Ucraina în cele două săptămâni de la invazia Rusiei, inclusiv 37 de copii. Cele mai multe au fost cauzate de "utilizarea de arme explozive cu o zonă de impact largă", a precizat biroul. Biroul consideră că bilanțul real este "considerabil mai mare".

Unii dintre cei mai recenți refugiați au văzut aceste decese la fața locului. Mărturiile lor vor fi o parte esențială a eforturilor de a trage la răspundere Rusia pentru că a țintit civilii și structurile civile precum spitale și case.

Procurorul Curții Penale Internaționale a lansat săptămâna trecută o anchetă care ar putea viza înalți oficiali considerați responsabili de crime de război, după ce zeci de state membre ale curții i-au cerut să acționeze. A început colectarea de probe.

Vicepreședintele american Kamala Harris a îmbrățișat joi apelurile pentru o anchetă internațională privind crimele de război ale Rusiei, exprimându-și indignarea față de bombardarea spitalului pentru copii din Mariupol. "În mod absolut ar trebui să existe o anchetă și ar trebui să fim cu toții cu ochii în patru", a spus ea.

 

Ucrainenii care reușesc să fugă se tem pentru cei care nu pot

 

Unele țări au continuat să ușureze măsurile pentru refugiați. Marea Britanie a declarat că, începând de marți, ucrainenii cu pașapoarte nu mai trebuie să se deplaseze la un centru de solicitare a vizelor pentru a furniza amprentele digitale și pot, în schimb, să solicite intrarea în Regatul Unit online și să dea amprentele digitale după sosire. Mai puțin de 1.000 de vize au fost acordate din cele peste 22.000 de cereri pentru ucrainenii care vor să se alăture familiilor lor acolo.

"Mi-e frică", a declarat Anna Potapola, o mamă a doi copii care a ajuns în Polonia din orașul Dnipro. "Când a trebuit să părăsim Ucraina, copiii mei m-au întrebat: "Vom supraviețui?". Mi-e foarte frică și mi-e teamă pentru oamenii rămași în urmă".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel