Macron și Scholz l-au sunat pe Putin și i-au cerut să înceteze focul în Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Vladimir Putin (Sursa foto: Agerpres)
Vladimir Putin (Sursa foto: Agerpres)

Cancelarul Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să încheie imediat focul în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat că cei doi au insistat asupra acestui lucru într-un apel telefonic cu Putin în acea dimineață.

„Macron și Scholz au insistat că orice soluție la această criză trebuie să fie prin negocieri”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat conversația dintre Putin, Scholz și Macron. Potrivit agențiilor ruse, însă, el a spus inițial doar că Ucraina a fost un subiect de conversație, relatează televiunea germană N-tv.

Liderii Germaniei și Franței i-au cerut lui Putin să pună capăt imediat războiului din Ucraina.

Aceștia au insistat că orice soluție la criză trebuie să fie obținută prin negocieri între Ucraina și Rusia. 

Sursele au declarat că cei trei șefi de stat doresc să rămână în contact strâns unul cu celălalt în următoarele zile.

Macron și Scholz l-au sunat pe Putin și i-au cerut să înceteze focul în Ucraina

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmytro Pioskov, a declarat jurnaliștilor că în timpul întâlnirii liderii "au continuat să discute despre problema Ucrainei", fără a oferi mai multe detalii.

Se pare că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi, în Antalya, că Rusia nu atacă alte țări și, prin urmare, nu ar trebui să se teamă de atacul său asupra țărilor occidentale.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat disponibilitatea sa de a face compromisuri înaintea discuțiilor de pace cu reprezentanții Rusiei, programate pentru joi în Turcia. "În orice negociere, obiectivul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Și sunt, de asemenea, pregătit să iau anumite măsuri", a declarat Zelenski pentru ziarul german Bild. 

Întrebat cum răspunde la cererea de a accepta independența Donbassului și de a accepta ca Crimeea să revină Rusiei și la ce este dispus să renunțepentru pace, Volodimir Zelenski a răspuns: "Întrebarea aici nu este ce pot da eu. În fiecare negociere, scopul meu este de a pune capăt războiului cu Rusia. Și sunt, de asemenea, pregătit să iau anumite măsuri.

Se pot face compromisuri, dar acestea nu trebuie să însemne trădarea țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie, de asemenea, pregătită să facă compromisuri - de aceea se numesc compromisuri. Acesta este singurul mod în care putem ieși din această situație. Nu putem vorbi încă despre detalii. Nu am avut încă un contact direct între președinți. Doar după discuțiile directe dintre cei doi președinți putem pune capăt acestui război", a afirmat Volodimir Zelenski în interviul acordat Bild.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel