Recurs Compensatoriu. Toni Neacșu: "Abrogarea e TEMBELĂ.(...) România să facă bine și să dea bani la deținuți"

Narcis Popa |
Data publicării:

Avocatul Adrian Toni Neacșu atrage atenția că abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu este modul prin care Guvernul a dat mulțimii ce a dorit, dar că în anul electoral 2020, același guvern „ne va pricopsi” cu un nou recurs compensatoriu, pe care „îl vor vinde electoratului ca providențial”.

Adrian Toni Neacșu a scris, sâmbătă că „demagogia și populismul transformă electoratul în biomasă”, referindu-se la abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu. Avocatul spune că este modul prin care Guvernul a dat populației ceea ce a dorit, însă în anul 2020 vom avea o altă formă a aceleiași legi.

„În anul electoral 2020 guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu, pe care de data asta îl vor vinde electoratului ca fiind providențial, și în plus cu alte măsuri privind compensarea în bani a zilelor de pușcărie în condiții mizere, retroactiv, de la 24 iulie 2012, care este data deciziei pilot a CEDO prin care s-a constatat că România nu respectă standardele minime corespunzătoare pentru deţinuţi. Ultimul proiect de acest fel, repede linșat de același electorat bine agitat de politicieni, i-a aparținut ministrului Tudorel Toader (la începutul lui 2019) și prevedea plata a câte 5 lei pentru fiecare zi de pușcărie în spații necorespunzătoare. Aceste măsuri de compensare financiară ne sunt cerute explicit de Consiliul Europei, fiind soluția aplicată de toate țările aflate în situația noastră (Italia - 8 euro/zi, Ungaria - 5 euro/zi, Bulgaria de 3 euro/zi)”, scrie Adrian Toni Neacșu.

România va da bani deținuților

 

Potrivit acestuia, în comunicarea publică de vineri a Comitetului delegațiilor miniștrilor din cadrul CE se face referire expresă la obligația României de a lua „măsuri urgente pentru instituirea unui nou sistem de căi de atac conform Convenției, cu efect retroactiv, care să acopere toate cauzele similare pendinte în fața Curții Europene și care pot fi introduse în fața Curții”.

„Altfel spus, România, cu populiștii la putere ori nu, să facă bine și să dea bani. Sutele de cauze de la CEDO privind tratamentul inuman în închisorile din România sunt suspendate pe moment, dar abrogarea recursului compensatoriu ne întoarce în epoca de piatră a respectării drepturilor omului și bănuiesc că va urma un nou val de plângeri pe același temei. Nemaiexistând nici măcar farsa unei compensări în zile toate persoanele care din 24 iulie 2012 au fost încarcerate în sistemul penitenciar românesc vor putea aglomera din nou Curtea Europeană cu solicitarea de despăgubiri”, mai scrie avocatul.

Neacșu mai spune că ministrul Predoiu a prezentat ceea ce a obținut, respectiv „un răgaz până în martie 2020”, drept o mare victorie, „probabil cam în aceleași condiții în care fosta ministră Raluca Prună recunoștea că a dus de nas CEDO și i-a mințit cu privire la ce urma să facă România”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel