Războiul din Ucraina ar provoca poluarea aerului în România. Niveluri peste limita normală, indicate de trei platforme

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

În ultimele două zile, platformele care măsoară calitatea aerului au indicat niveluri mari de poluare în Europa de Est. Una dintre cauze ar putea fi războiul din Ucraina, transmit specialiştii în domeniu.

Niveluri de poluare peste limita normală au fost sesizate pe trei platforme diferite de monitorizare a aerului.

Organizaţia de mediu Agent Green spune că de vină ar putea fi emisiile poluante provocate de războiul din Ucraina, care depășesc granițele acestei ţări. Mai ales că hărţile arată poluare inclusiv în vestul Ucrainei.

Hărţile de monitorizare a calităţii aerului indică zone roşii în Europa de Est, în ţări ca Polonia, Slovacia, Serbia, Ungaria, vestul Ucrainei şi România. Acum 24 ore, pe platforma Airly, senzorii indicau niveluri de 2-3 ori mai mari decât valorile normale, relatează Antena3.ro

Aerul e poluat din cauza războiului din Ucraina. Cele mai afectate țări sunt Polonia, Ungaria, Serbia și România

Potrivit activiștilor de mediu de la Agent Green, din cauza scumpirii gazului, mulţi se încălzesc acum cu lemn şi cărbune, iar focul duce la degajări mari de fum. În România, peste 40% din gospodarii se încălzesc cu lemn.

 

OMS, șocată de atâtea atacuri asupra sistemului de sănătate ca în Ucraina: „Nu am văzut niciodată așa ceva“

 

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că nu a văzut niciodată atât de multe atacuri asupra sistemului de sănătate ca în prezent, în Ucraina, unde forţele ruse au intrat pe 24 februarie, relatează AFP.

''Sistemul de sănătate a devenit o ţintă (...). Devine parte din strategia şi tacticile războiului. Acest lucru este total inacceptabil, este împotriva dreptului internaţional umanitar'', a declarat directorul executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii al OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă.

''Suntem abia la început (...) şi nu am văzut niciodată atâtea atacuri asupra sistemului de sănătate nicăieri în lume'', a spus el.

 

43 de atacuri împotriva sistemului de sănătate

 


De la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, OMS a identificat 43 de atacuri împotriva sistemului de sănătate. Acestea pot fi atacuri asupra unităţilor medicale sau a personalului medical.

''Sistemul de sănătate ucrainean a atins un nivel critic, se clatină pe marginea prăpastiei'', a avertizat Ryan, întrebând: Sistemul de sănătate ucrainean are nevoie de sprijin, dar cum să reuşeşti să desfăşori echipe la faţa locului în timp ce infrastructurile medicale sunt luate ca ţinte?

OMS refuză însă să precizeze de unde provin atacurile. ''Prioritatea OMS rămâne să sprijine personalul din domeniul sănătăţii şi sistemul de sănătate, astfel încât acestea să continue să ofere îngrijire pentru a satisface nevoile imediate'', a menţionat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel