Rata infectărilor cu COVID -19 s-a dublat într-o săptămână în Germania, anticipând un ''val de vară''

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 a crescut mai mult decât dublu în Germania într-o săptămână, în timp ce ministrul german al sănătăţii a avertizat că se apropie un nou val de infectări, care de data aceasta s-ar putea manifesta pe timpul verii, transmite agenţia DPA.

Rata infectărilor a fost în ultimele şapte zile în Germania de 447,3 la 100.000 de locuitori, faţă de 199,9 în săptămâna anterioară.

''Este de aşteptat un val de vară'', a avertizat pe Twitter ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach. ''Purtarea voluntară a măştii în spaţiile închise şi a patra doză de vaccin sunt cele mai bune antidoturi'', a adăugat aceasta.

A patra doză de vaccin anti-COVID-19 este în prezent recomandată în Germania numai pentru persoanele cu vârste începând de la 70 de ani, pentru cele cu sistemul imunitar slăbit şi personalul sanitar.

Un motiv al noii înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ar putea fi răspândirea subvariantei BA.5 a variantei Omicron a coronavirusului. Cu toate acestea, experţii sanitari nu anticipează o presiune nesustenabilă asupra sistemului sanitar în Germania.

Însă rata de incidenţă din actualul stadiu al pandemiei, în special de când s-a răspândit varianta Omicron, ar putea să nu reflecte tabloul real al îmbolnăvirilor, numeroase infectări nefiind înregistrate întrucât mulţi bolnavi nu se mai testează, mai ales cei cu forme uşoare de boală.

Valabilitatea Certificatului Covid-19 din UE, prelungită cu un an

 

Parlamentul European (PE) şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până în iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, au anunțat instituțiile europene.

Din ce în ce mai multe state au început din nou să solicite certificatul verde la intrarea pe teritoriul lor. Motiv pentru care ”legislatorii europeni vor să garanteze că cetățenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare', a explicat PE într-un comunicat, citează Agerpres.

Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecție în ultimele șase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Prelungirea acestuia a fost propusă însă în luna februarie.  

”Situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders. 

”Suntem hotărâți să revenim la libera circulație fără restricții și salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a mai spus el. 

Cu toate acestea, ”acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranță, dacă o creștere a infecțiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricții”, a subliniat comisarul. 

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel