OMS: Tulpina indiană de Covid-19, depistată până acum în cel puțin 17 țări - Belgia, Elveţia, Grecia sau Italia

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Variantă indiană a coronavirusului a fost detectată în cel puţin 17 ţări, anunță Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În tot acest timp situația din India este mai mult decât sfâşietoare, spune directorul Organizației. Țara a depășit pragul de 200.000 de decese din cauza COVID, iar oamenii au început să improvizeze crematorii funerare chiar și în parcări.

Colapsul sistemului sanitar indian este cauzat și de noua variantă a virusului Sars Cov 2 - care, în ultimele zile, a fost semnalată și în ţări europene precum Belgia, Elveţia, Grecia sau Italia. Pentru a ajuta la remedierea situației disperate din India, mai multe state au anunțat că vor trimite ajutoare cu produse de urgenţă medicală necesare în lupta cu pandemia.

„Am vorbit îndelung cu Modi, primul ministru indian. Trimitem imediat o serie întreagă de ajutoare de care are nevoie, inclusiv Remdesivir și alte medicamente care sunt absolut necesare în această situație și ajută la recuperare. În al doilea rând, trimitem piese de schimb și echipamente pentru liniile de producție pe care le au, pentru a produce acolo vaccinuri anti Covid”, a declarat Joe Biden, președintele SUA.

Și România s-a alăturat țărilor care sar în ajutorul Indiei. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, ieri, o hotărâre ce prevede acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, prin care va trimite concentratoare și butelii de oxigen.

 

India se confruntă de mai multe zile cu o criză a lipsei dozelor de oxigen

 

India se confruntă de mai multe zile cu o criză a lipsei dozelor de oxigen de care au nevoie cei afectați de COVID. Iar recipientele cu oxigen au ajuns să coste pe piață neagră peste 2.600 de dolari, aproape de trei ori mai mult decât în mod normal.

Zilnic mor răpuși de Covid peste 2.000 de oameni, iar situația a ajuns atât de disperată încât crematoriile nu mai fac față, iar în New Delhi din lipsă de spaţiu acestea au fost extinse până la parcările adiacente.

„Optzeci la sută dintre decese sunt cauzate de neglijența medicală de aici. Mi-am dat seama că i-ar fi putut salva pe mulți. Au fost în spital și nu au primit îngrijirea de care aveau nevoie. Din cauza lipsei de oxigen, a lipsei de medicamente, de injecții, oamenii mor aici...”, spune o rudă a unei victime, potrivit Știrile PRO TV.

 

„Mulți oameni au lăsat garda jos și nu au menținut acele măsuri esențiale”

 

În timp ce oamnii disperați dau vina pe autorități și pe sistemul sanitar total depășit de situație, specialiștii spun că cetațenii ar trebui să se uite și la cauza problemei - neglijența și ignorarea măsurilor de restricție.”

„Ceea ce am văzut în India și în Asia de Sud este, în mod clar, urmarea faptului că mulți oameni au lăsat garda jos și nu au menținut acele măsuri esențiale de salvare a vieții, în special purtarea măștii”, a precizat Udaya Regmi, director regional Crucea Roșie.

Cu o medie de circa 300.000 de îmbolnăviri pe zi din cauza covid înregistrată în ultima săptămână și o grava criza a sistemului sanitar, India se apropie de recordurile de decese înregistrate în pandemie de Statele Unite, Brazilia și Mexic.

Țara cu peste 1,3 miliarde de locuitori se află la apogeul celui de al doilea val al pandmiei, după o perioadă de relativă relaxare în care au avut loc adunări în masă la prosteste politice sau ceremonii religioase. Iar în ciuda dezastrului din ultimele zile astăzi au avut loc noi proteste fata de partidului aflat la guvernare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel