OMS: Omicron, varianta dominantă în lume. "Reprezintă aproape 60% din cazuri"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Jurma: România ar putea ieși săptămâna viitoare din valul 5-Omicron
Jurma: România ar putea ieși săptămâna viitoare din valul 5-Omicron

Tulpina Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE, citată de Agerpres.

 

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, indică faptul că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

Potrivit raportului, noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" şi există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.

OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului.

Varianta Omicron este deja dominantă în lume, reprezentând aproape 60% din cazuri 


Totuşi, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate", având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile.

Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate.

De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depăşit şi în alte zile şi experţii medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deşi unele dintre primele ţări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS, scrie Agerpres.

 

Omicron ''rămâne un virus periculos'', avertizează directorul OMS

 

Astfel, varianta Omicron, care se răspândeşte într-un ritm nemaivăzut de la începutul pandemiei de COVID-19, ''rămâne un virus periculos'', chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe, a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

"Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi", a declarat şeful OMS, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres. 

Varianta, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii la sfârşitul lunii noiembrie 2021, s-a răspândit într-un ritm rapid la nivel mondial, numărul cazurilor de infectări ajungând în numeroase ţări la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.

Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una uşoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel