Negrescu: România, patru posibilități de intrare în Schengen, chiar cu opoziția Austriei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 În pofida opoziţiei Austriei, România are încă patru posibile soluţii pentru a intra în spaţiul Schengen, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, "varianta 1 este ca ţara noastră să solicite menţinerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuţia să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susţină".

"Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi al preşedinţiei cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15 - 16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinţia cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens", a scris Negrescu, miercuri, pe Facebook.

El spune că "varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau pentru o intrare în spaţiul Schengen diferită de a Croaţiei, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria".

De asemenea, conform eurodeputatului, "varianta 4 este ca ţara noastră să apeleze la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare". 

Croația deja aplaudă primirea în Schengen 

 

Croaţia va fi fixată joi pe chestiunea aderării la Schengen, iar dacă va fi integrată în acest mare spaţiu european de liberă circulaţie, cozile uriaşe de aşteptare ale maşinilor la frontierele sale cu Ungaria şi Slovenia vor deveni amintire, comentează marţi AFP.

Croaţia se aşteaptă la un răspuns pozitiv, ale cărui efecte vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale.

Miniştrii de Justiţie din UE se vor reuni joi pentru a lua o decizie în legătură cu aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Zagrebul a depus cererea de aderare în 2016.

Unul din principalele puncte sensibile ale dosarului său este capacitatea poliţiei croate de a gestiona frontiere cu state vecine care nu sunt membre ale UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia), în contextul în care migraţia ilegală reprezintă o provocare serioasă pentru ţară.

Din 2015, milioane de de migranţi, mulţi dintre ei fugiţi din zone de război, au încercat să ajungă UE punându-şi chiar viaţa în pericol.

Acest val a fost urmat de pandemia de COVID în 2020, două evenimente care au determinat ţările din Spaţiul Schengen să reintroducă unele controale la frontiere.

Dacă Croaţia va adera la Spaţiul Schengen, o zonă de liberă circulaţie pentru peste 400 de milioane de persoane în Europa, acest lucru va duce la eliminarea cozilor de aşteptare de mai mulţi kilometri la punctul de trecere a frontierei Bregana între Croaţia şi Sloveni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel