„Munceam 18 ore pe zi!" O bonă româncă adusă în Franța a devenit din victimă, inculpată: „Cu ce ni s-a prezentat?”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Munceam 18 ore pe zi și eram supusă violențelor”. O bonă româncă adusă în Franța a devenit din victimă, inculpată: „Cu ce ni s-a prezentat?”
„Munceam 18 ore pe zi și eram supusă violențelor”. O bonă româncă adusă în Franța a devenit din victimă, inculpată: „Cu ce ni s-a prezentat?”

O bonă româncă a ajuns de la victimă la inculpată în Franța. 

Povestea a început când un cuplu din Cher, un departament în centrul Franței, a fost acuzat în ianuarie 2021 de trafic de persoane. Ulterior, cuplul a fost achitat de instanța penală. Ieri, același cuplu, a dat-o în judecată pe bona româncă pentru denunț calomnios.

Franța. Româncă și soțul ei, găsiți fără suflare, în casă. Fetița lor de 4 ani era lângă ei, în viață: „Micuța a rămas fără părinți”

 

Bona româncă susține că lucra 18 ore pe zi

 

În luna ianuarie 2021, cuplul a fost trimis în judecată în fața Tribunalului Penal Bourges pentru „trafic de persoane în schimbul unei remunerații și supunerea mai multor persoane vulnerabile unor condiții nedemne de cazare și desfășurarea de muncă la negru a mai multor persoane”. În timpul procesului, bona româncă a povestit, printre altele, că nu avea o cameră personală unde să doarmă, ci locuia într-o zonă de bucătărie fără încălzire, fiind pedepsită și nevoită să lucreze de la 5 dimineața până la 11 noaptea.

După trei ani și jumătate de anchetă, instanța de la Bourges a achitat acest cuplu cu privire la traficul de persoane și a locuințelor necorespunzătoare. Dar i-a condamnat la o amendă de 10.000 de euro și 1.000 de euro cheltuieli de judecată, pentru muncă la negru o bonei românce, în perioada mai 2016 – iulie 2018.

Un român adoptat în Franța când avea doi ani își caută familia naturală. Sabin: "Vreau să știu de unde vin"

 

Românca, denunțată pentru calomnie

 

Același cuplu s-a prezentat, ieri, în fața aceleiași instanțe, ca victime de data aceasta. Ei au chemat-o în judecată pe bona româncă pentru denunț calomnios.

Cuplul a chemat-o să fie bonă și a adus-o din România în Franța în anul 2014. Ea a repetat ieri ceea ce a mai spus deja în ianuarie 2021. Faptul că a lucrat mult în numele acestor două persoane, că nu era liberă să se miște și chiar a fost supusă violenței.

Președintele instanței, Sylvie Barucco, a auzit din partea cuplului faptul că au considerat-o pe româncă ca și cum ar fi fost fiica lor. 

Citirea unei expertize psihologice a scos în evidență „fracturi” semnificative la inculpat. Avocatul ei, Me Alix Ottou, de la baroul din Paris, a îndemnat instanța să „țină cont de vulnerabilitatea ei pentru că era complet sub influență”

„Traficanți români de organe în Franța”. Știrile false care se răspândesc pe rețelele sociale alarmează populația. Poliția: „Nu există niciun caz!”

 

„Infracțiunea de trafic de persoane nu există”

 

Prima procedură, în ianuarie 2021, a fost „catastrofală la nivel familial, social și profesional”, a subliniat avocatul cuplului, Me Chloé Bonnet, de la baroul din Paris. Mai presus de toate, „nu au fost stabilite faptele de care au fost acuzați”. Instanța a pronunțat achitare. „S-a argumentat pe larg și s-a constatat că infracțiunea de trafic de persoane nu există întrucât lipsesc probele cu privire la consecințele pentru victime”.

Avocatul cuplului a respins și violențele împotriva bonei. „Instanța a respins și această acuzație. Pentru că cu ce ni s-a prezentat? O fotografie, nedatată, care arată o iritație a pielii, asta-i tot?”

Întrucât nu există dovezi obiective care să demonstreze că bona româncă a lucrat de la 5 dimineața până la 11 noaptea și având în vedere complexitatea dezbaterilor, instanța va analiza acest caz în data de 14 decembrie.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv               

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel