„Mirosea groaznic și casa era plină de saci de gunoi”. Muncitori români, descoperiți înghesuiți în două case din Olanda: „Numărul lor a crescut brusc”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

O anchetă care a pornit de la deșeuri aruncate pe un teren de antrenament militar a descoperit 18 muncitori români care locuiau în două case în condiții deplorabile, pline de gunoaie, în Deventer, un oraș din provincia Overijssel, Olanda.

Un frigider, mese, scaune, umbrele și saci plini cu gunoi. Trei locuitori din Deventer au crezut că au găsit un loc bun pentru a arunca deșeurile pe scară largă: terenul de antrenament militar De Bannink din Lettele, dar au avut probleme. În timpul unui raid la două locuințe, au fost depistați și 18 români care nu sunt înregistrați la aceste adrese. „A fost o mizerie uriașă”.

2. -imagine fara descriere- (mirosea-groaznic-si-casa-era-plina-de-saci-de-gunoi--muncitori-romani--descoperiti-inghesuiti-in-doua-case-din-olanda-numarul-lor-a-crescut-brusc-2.jpg)

Căutarea persoanelor care aruncă deșeuri nu este o întâmplare zilnică pentru poliția militară, recunoaște purtătorul de cuvânt Joanna Helmonds. „Pentru că gunoiul a fost aruncat pe un teren de antrenament militar, suntem implicați. Ancheta a început în martie și a durat luni de zile să se finalizeze”.

Marechaussee (n.r. - Poliția Militară Regală a Olandei) nu poate spune cu exactitate câte deșeuri au fost aruncate, dar este cert că se referă la o mulțime de deșeuri diferite. „Suntem la curent cu 13 cazuri de depozitare a deșeurilor în această locație. Știm că s-au făcut și o serie de sesizări prin primărie. Pe lângă sacii de gunoi plini cu deșeuri menajere, s-au aruncat și multe deșeuri voluminoase. De exemplu, umbrele, mese, scaune, scaune de mașină și un frigider”.

Olanda. Sute de oameni au blocat avioanele pe aeroportul Schiphol: S-au așezat în fața roților. Peste 100 de persoane arestate - VIDEO

 

Români, depistați că locuiau ilegal

 

Au fost efectuate investigaţii amănunţite, spune purtătorul de cuvânt Helmonds. „Deșeurile au fost examinate și la un moment dat au fost găsite două adrese. Apoi au fost instalate camere pentru a vedea cine a aruncat deșeurile. Pe aceste imagini a fost observată o mașină care a putut fi urmărită până la una dintre adrese. După ce am prezentat constatările noastre la Parchet, ni s-a dat undă verde să mergem la locația respectivă. 

Poliția și municipalitatea din Deventer au fost, de asemenea, implicate în raidul la două case sâmbătă. Acestea sunt case din cartierele Oostrik și Blauwenoord, în partea de est a orașului.

4. -imagine fara descriere- (mirosea-groaznic-si-casa-era-plina-de-saci-de-gunoi--muncitori-romani--descoperiti-inghesuiti-in-doua-case-din-olanda-numarul-lor-a-crescut-brusc-4.jpg)

"În timpul raidului, la această adresă au fost găsiți și nouă români, care nu erau înregistrați oficial la acea adresă”, a precizat Joanna Helmonds.

Nouă românce au plecat la „shopping” prin toată Belgia și Olanda: Cum acționau femeile care se alegeau cu pungile pline de „cumpărături”

 

„O bandă enormă” a fost găsită la una dintre cele două adrese

 

Femeia a fost arestată și apoi Marechaussee și poliția au continuat la următoarea adresă din Deventer. „Un bărbat și o femeie au fost arestați aici. Ei locuiesc la această adresă cu un copil. Și aici, nouă români s-au dovedit a fi cazați ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marechaussee.

Helmonds relatează că „o bandă foarte numeroasă” a fost găsită la una dintre cele două locații. „Mirosea groaznic și casa era plină de saci de gunoi care erau la fel cu cei aruncați”.

Autoritățile nu exclud ca, pe lângă bărbatul și femeile reținuți deja să se mai facă arestări în acest caz. Cei trei au fost eliberați, dar rămân suspecți în acest caz.

Olanda. Un român, nevăzător cu un ochi, condamnat după ce a provocat un accident rutier grav în timp ce conducea, noaptea

 

Muncitori români, înghesuiți în case

 

Locuitorii din Oostrik nu sunt deloc surprinși de muncitorii românii înghesuiți în case. Asta povestesc părinții în timp ce își așteaptă copiii la școala primară din cartier. Unul dintre tați indică patru case în care crede că se află muncitorii români. „Numărul a crescut brusc, mai ales în ultimul an”, spune el.

3. -imagine fara descriere- (mirosea-groaznic-si-casa-era-plina-de-saci-de-gunoi--muncitori-romani--descoperiti-inghesuiti-in-doua-case-din-olanda-numarul-lor-a-crescut-brusc-3.jpg)

Municipalitatea din Deventer a recunoscut deja problema. „Investitorii cumpără case și apoi le închiriază ilegal unor grupuri prea mari de migranți care vin să-și caute de muncă”

Un locuitor din Toutenburg susține că numărul muncitorilor străini a crescut alarmant. Nu vrea să-i apară numele în presă, dar spune că acum un an sau doi, casa de alături a fost vândută. Curând după aceea, muncitorii români s-au mutat. „Până acum câteva săptămâni, erau zece, poate doisprezece”, spune el. Gunoiul era uneori aruncat în containerul lui. Locuitorul spune că se simte uneori urmărit.

Rămâne neclar momentan unde locuiesc cu adevărat românii identificați. Municipalitate și Marechaussee continuă ancheta.

Rugbyst român, moarte suspectă într-un sediu de Poliție din Olanda. Florin avea doar 23 de ani

 

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel