Ministrul Transporturilor, despre PROTESTUL de 15 minute: „Vom lucra non-stop”

Loredana Iriciuc / 14 Martie 2019, 18:01

„Antreprenorii se vor plictisi de prezenţa mea, dar trebuie să terminăm loturile de autostrăzi şi tronsoanele de cale ferată aflate în execuţie, iar cât timp România şi românii vor autostrăzi eu cred că dacă ne oprim şi 15 minute ne costă foarte mult”, a declarat, astăzi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, aflat într-o acţiune de verificare a stadiului lucrărilor de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare de pe loturile Coşlariu - Vinţu de Jos, Vinţu de Jos - Simeria şi Simeria - Gurasada.

„Eu le-aş mulţumi pe de-o parte constructorilor că nu au încetat lucrul, în lipsa bugetului aprobat. Şi constructorii puteau să spună: 'Nu aveţi bugetul aprobat, stăm blocaţi până când aveţi bugetul, să ştim că ne luăm banii'. Aici au dat dovadă de seriozitate şi de consecvenţă şi pentru asta le mulţumesc! Cât timp România şi românii vor autostrăzi, eu cred că dacă ne oprim şi 15 minute ne costă foarte mult. Noi vom lucra non-stop ca să vedem că se implementează proiectele pe care le avem acum în desfăşurare. Vrem să finalizăm numărul de kilometri de cale ferată modernizată aşa cum şi-a asumat CFR Infrastructură. Pentru asta îi voi sprijini cu măsuri legislative, cu tot ce se impune să fac, în calitatea mea de ministru al transporturilor”, a declarat ministrul.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, obiectivele proiectului de modernizare între Simeria şi Coşlariu, proiect în lungime de 74,4 km sunt: modernizarea a 56,67 km CF dublă electrificată; construirea a 17,76 km CF dublă electrificată; modernizarea a nouă staţii CF/HM - Coşlariu, Sîntimbru, Barabanţ, Alba Iulia, Vinţu de Jos, Blandiana, Şibot, Aurel Vlaicu, Orăştie; modernizarea (construirea) a 90 poduri/podeţe (33 de poduri şi 57 de podeţe); construcţie tunel - tunel Turdaş (780 metri) şi modernizarea a 15 treceri la nivel de cale ferată.

Citește și Ministrul Transporturilor, despre omul de afaceri care a construit singurul metru de autostradă din Moldova

În ceea ce priveşte stadiul de execuţie a lucrărilor pe cele 2 loturi, se înregistrează următoarea situaţie: pe Simeria - Vinţu de Jos (41,4 km) stadiul de execuţie este 97%, lucrarea fiind realizată de Consorţiul Swietelsky - Strabag - Alstom - Arcada - Euro Construct - Transferoviar Grup, cu o valoare a contractului de 1,35 miliarde de lei fără TVA, iar pe Vinţu de Jos - Coşlariu (33 km) stadiul de execuţie este 89%, lucrarea fiind realizată de Impresa Pizzarotti &C S.p.A (valoarea contractului - 766,92 milioane de lei, fără TVA).

Pe tronsonul 3 Gurasada - Simeria (40,88 km) stadiul de execuţie este de 7,71%. Constructorul acestui tronson este FCC Construccion SA - Astaldi SpA - Convensa (Contratas y Ventas, S.A.), iar valoarea totală a contractului este de 2,64 miliarde de lei (fără TVA).

 

„I-am atras atenţia să se mobilizeze”

 

Prin acest contract se urmăreşte realizarea următoarelor obiective: modernizarea a 40,88 km de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări, construirea a 17 poduri (dintre care trei peste râul Mureş), 27 de podeţe, patru pasaje superioare, trei pasaje inferioare, lucrări civile în nouă staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R).

Citește și 15 minute de GREVĂ GENERALĂ. Participanții de la protestul de vineri

„I-am transmis antreprenorului că îl asigur de tot sprijinul meu administrativ, dar i-am şi atras atenţia să se mobilizeze, să ia în serios subcontractorii săi, să-i plătească la timp şi să execute lucrări de calitate. În caz contrar, compania nu va ezita să ia măsuri. Vreau să am o relaţie contractuală cu un partener onest, care să îşi execute obligaţiile contractuale şi nu să urmărească obţinerea de claim-uri. Să mai renunţăm la politica asta a claim-urilor, că nici nu ne apucăm bine de construit şi facem două-trei clame-uri, ca să mai luăm nişte bani de la statul român. Nu mai merge! Ori lucrăm cum trebuie, ori, dacă venim să facem claim-uri în România, atunci şi noi vom lua măsurile care se impun. Drastice. Antreprenorii or să se plictisească de prezenţa mea, dar asta-i viaţa. Acum trebuie să terminăm loturile de autostrăzi şi tronsoanele de cale ferată pe care le avem în execuţie. Dacă unii o iau în derâdere sau li se pare că glumesc, o să vadă şi reversul medaliei pe care îl vom aplica fără a avea niciun fel de ezitare, pentru că răbdarea românilor a ajuns la final. Nu mai putem să tolerăm! Vrem cu toţii să avem cale ferată rapidă, vrem să avem autostrăzi şi de asta mă voi asigura eu, ca ministru, că vom avea în acest mandat!”, a avertizat Răzvan Cuc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1