Mărturia unei românce care a scăpat din iadul afgan: „Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mărturia unei românce care povesteşte cum a reuşit să scape din iadul afgan: „Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo”
Mărturia unei românce care povesteşte cum a reuşit să scape din iadul afgan: „Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo”

16 români au reuşit să scape din iadul afgan, dar alţi 27 aşteaptă încă să fie evacuaţi de pe aeroportul din Kabul. Sunt angajaţi ai unor firme private sau instituţii internaţionale, care nu îşi mai pot desfăşura activitatea de când talibanii au preluat puterea. Odată cu ei, vor să prindă un zbor spre Occident şi mii de afgani. Experţii se aşteaptă ca şi frontierele Europei să fie în curând asaltate de migranţi.

„Am fost evacuaţi spre dimineaţă cu avioane militare americane şi britanice”, spune Daniela Onofrei, român evacuat din Kabul-Afganistan, la Observator.

Daniela Onofrei este doar unul din cei 16 români care a lăsat în urmă o ţară în haos. Este fost militar în forţele aeriene, iar acum lucrează pentru o firmă privată în Afganistan. Când au atacat insurgenţii, ea şi alţi zeci de români au fost mutaţi pe aeroportul din Kabul.

„Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo”, mai spune Daniela.

 

O aeronavă a preluat 16 români

 

Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania sau Italia au trimis deja avioane pentru a-şi evacua cetăţenii. Una dintre aeronave i-a preluat şi pe Daniela şi alţi 15 români. Au ajuns în Dubai iar de acolo, o nouă cursă îi va duce în Marea Britanie. Alţi aproape 30 de români au rămas însă în Kabul. Printre ei, şase angajaţi ai Naţiunilor Unite, sunt încă în sediul din capitala afgană, alături de oficiali pe care trebuie să îi păzească.

Aeroportul din Kabul este ultima poartă de salvare pentru mii de afgani. Într-un singur avion militar american au încăput peste 650 de persoane, deşi în mod normal ar fi trebuit să călătorească doar maximum 200. Sunt atât de mulţi încât se pot vedea şi în fotografii surprinse din satelit.

Criza din Afganistan, spun specialiştii, va afecta direct Europa, implicit România. Datele Comisiei Europene arată că numărul cererilor de azil din România a crescut cu 150% în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel