Marea Britanie. 27 români, ani de sclavie după ce au fost păcăliți cu un trai mai bun: „Un calvar"

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Marea Britanie. 27 români, ani de sclavie după ce au fost păcăliți cu un trai mai bun: „Un calvar absolut îngrozitor”
Marea Britanie. 27 români, ani de sclavie după ce au fost păcăliți cu un trai mai bun: „Un calvar absolut îngrozitor”

O operațiune comună între Poliția Northamptonshire și Poliția Română, cu sprijinul Unității de Operații Speciale din East Midlands (EMSOU), Europol și Eurojust, a vizat miercuri, 27 aprilie, o bandă de români care practicau sclavie modernă.

Începând cu ora 4 dimineața, polițiștii au pătruns în 25 de proprietăți – 12 în Corby și 13 în România. Considerată a fi activă cel puțin din 2018, gruparea - calificată de autorități drept „un grup criminal organizat și sofisticat”, a ademenit persoane vulnerabile în situații financiare instabile din România, oferindu-le locuri de muncă în Marea Britanie.

Cu toate acestea, odată ce au ajuns în Marea Britanie, gruparea le lua documentele de identitate și telefoanele, forțându-i să lucreze 16 ore pe zi, șapte zile pe săptămână și fără hrană suficientă sau îngrijire medicală de bază. Suspecții au stabilit o rețea largă de recrutare, transport, cazare și exploatare a victimelor. Ei au format legături cu companii locale, cum ar fi fabrici și site-uri comerciale de șoferi pentru mașini, unde victimele vor fi forțate să muncească pentru un salariu mic sau chiar deloc.

Citește și Anglia. Tânăr român, ucis într-un incendiu pus intenționat: „Alin a fost bun, prietenos și iubit. Vrem să aflăm adevărul!”

Toate plățile salariale făcute victimelor ar fi retrase de banda de români, iar membrii familiei din România au fost amenințați cu violență, dacă vreuna dintre victime ar spune ceva. Gruparea infracțională ar fi folosit apoi acești bani pentru a alimenta un stil de viață luxos, plătind pentru bunuri scumpe și investind în afaceri imobiliare înapoi în România.

De asemenea, ei ar fi direcționat banii victimelor printr-un număr de afaceri proprii, în încercarea de a-și ascunde profiturile criminale, iar detaliile victimelor au fost, de asemenea, folosite în mod fals în diverse aplicații financiare frauduloase pentru a avea mai mulți bani.

 

„Victimele din acest caz au fost supuse unui calvar absolut îngrozitor”

 

În noiembrie 2021, Eurojust a aprobat o echipă comună de anchetă între România și Marea Britanie pentru a aborda gruparea sub numele „Operation Booker”. În urma celor 26 de mandate puse în executare au fost efectuate șapte arestări – patru în România și trei în Marea Britanie.

Un total de 27 de persoane au fost, de asemenea, identificate și protejate de la începutul operațiunii și a fost confiscată o cantitate mare de numerar, bunuri și telefoane mobile. Au fost confiscate și două arme.

„Sunt foarte mulțumit de rezultatele acestei operațiuni comune – echipa a lucrat la aceasta în ultimele 18 luni, așa că, pentru a vedea arestările efectuate în ambele țări și un număr de oameni protejați, este genial. Acesta este un exemplu excelent de colaborare internațională pentru a viza și a preveni în mod eficient criminalitatea organizată. Victimele din acest caz au fost supuse unui calvar absolut îngrozitor – au fost luate din țara lor natală cu promisiunea unei vieți mai bune, dar totul a fost o minciună. Au fost exploatați sever - le-au luat banii, nu li s-a dat acces la hrană suficientă și la îngrijiri medicale de bază, nu aveau nicio rețea de sprijin pe care să se bazeze și au fost supuși amenințărilor repetate cu violență.

Citește și Anglia. Fetiță româncă, abuzată și bătută de un conațional sexagenar și soția lui ani la rând. Pedeapsa exemplară primită

A face ca unii dintre acești indivizi să aibă o viață mai bună este un rezultat grozav și vreau să reasigur comunitatea că vom continua să lucrăm din greu cu partenerii noștri pentru a progresa și mai mult în acest caz. În sfârșit, vreau să folosesc această oportunitate pentru a face apel la oricine care ar putea avea informații despre sclavia modernă să ne contacteze. Nu este întotdeauna evident, dar dacă vedeți ceva care nu pare în regulă și credeți că oamenii ar putea fi exploatați, vă rugăm să ne contactați fie pe noi, fie dacă doriți să rămâneți anonim – Crimestoppers la 0800 55511.

Preferăm să facem anchete cu privire la un raport bine intenționat care se dovedește o alarmă falsă, decât să nu fim chemați deloc”, a precizat detectivul-șef inspector Nick Cobley de la echipa de crimă gravă și organizată a poliției din Northamptonshire.

 

„Munca noastră nu se oprește aici”

 

„EMSOU (n.r. - East Midlands Special Operations Unit) și poliția din Northamptonshire au lucrat la construirea informațiilor în jurul acestei investigații de câteva luni și să văd că totul a ajuns la un final ieri a fost un sentiment fantastic. Am reușit să folosim sisteme pentru a reuni bucăți din puzzle și pentru a crea o imagine a exploatării despre care bănuim că a avut loc între România și Northamptonshire.

Vezi și Marea Britanie. Familie de români, avere fabuloasă după ce a ademenit zeci de conaționali cu salarii mari. Ani grei de închisoare pentru exploatare

Scopul principal al tot ceea ce facem este de a ajuta persoanele vulnerabile care sunt expuse unui risc mare de vătămare, iar eforturile pe care le-am făcut pentru a proteja un număr de oameni în această săptămână este ceva de care vom fi întotdeauna mândri. Munca noastră nu se oprește aici. Vom căuta să creăm o soluție pe termen lung pentru a-i sprijini pe cei care – fără vina lor – s-au trezit victime ale sclaviei moderne și să-i aducem în fața justiției pe cei responsabili pentru un nivel atât de înalt de criminalitate organizată”, a spus Dan Smith din cadrul EMSOU.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel