Macron susține integrarea europeană a Republicii Moldova

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Franţa susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, a afirmat joi preşedintele Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său moldovean, Maia Sandu, liderul de la Paris explicând că noua "comunitate politică europeană" ar fi un cadru complementar al Uniunii Europene.

"Comunitatea politică europeană nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar care, independent de aderare, ar permite structurarea în mod mai puternic a relaţiilor politice, energetice, a investiţiilor, în relaţia cu mai multe ţări care doresc", a afirmat Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Élysée cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Ideea ar fi să creăm un nou cadru de cooperare structurată, în care să adunăm naţiuni europene democratice care aderă la setul nostru de valori şi care aspiră să adere la Uniunea Europeană", a explicat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ţinând cont de situaţia geopolitică, în materie de securitate şi umanitară. Agresiunea inacceptabilă comisă de Rusia asupra Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea întregii regiuni şi mai ales pentru Republica Moldova, întrucât recentele incidente produse în regiunea transnistreană arată că o extindere a conflictului nu poate fi exclusă", a subliniat preşedintele Franţei.

Maia Sandu a cerut susținere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

 

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel la ţările Uniunii Europene să susţină aspiraţiile europene ale ţării sale, într-un discurs susţinut miercuri în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al legislativului european.

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Maia Sandu a evidenţiat modul în care invadarea Ucrainei de către ţara vecină Rusia a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei, cu "acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă".

Ea a ţinut să amintească modul în care Republica Moldova şi cetăţenii săi au reacţionat la şocul, agonia şi incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate şi compasiune, găzduind un număr mare de refugiaţi ucraineni şi oferind sprijin umanitar Ucrainei.

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.

"Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană", a declarat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel