Pe măsură ce sezonul de iarnă se apropie cu pași repezi, stațiunile de schi din Alpii austrieci se confruntă cu o lipsă acută de personal. Proprietarii de hoteluri și restaurante avertizează că, fără angajați, riscă să intre în cel mai aglomerat sezon turistic al anului cu forțe insuficiente.
În fiecare an, în această perioadă, cererea de lucrători sezonieri crește considerabil, însă în prezent, găsirea de personal calificat în Austria a devenit o adevărată provocare. „Chiar și înainte de pandemie nu era ușor să găsești personal calificat din Austria, dar acum este și mai dificil”, a declarat pentru publicația Heute proprietarul unui hotel din localitatea Fliess, situată în landul Tirol.
Criza de forță de muncă în domeniul ospitalității a fost accentuată de pandemia de COVID-19, perioadă în care mulți angajați din sectorul serviciilor au renunțat definitiv la joburile sezoniere și au ales alte domenii. „Mulți dintre cei care lucrau în restaurante sau hoteluri au găsit alternative stabile, iar acum nu mai vor să revină”, a explicat hotelierul.
Rămas fără opțiuni pe piața locală, acesta a apelat la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă (AMS) pentru a recruta un ospătar sau o ospătăriță din străinătate, pentru perioada 18 decembrie 2025 – 6 aprilie 2026, adică pe întreaga durată a sezonului de iarnă.
Postul este cu normă întreagă, iar cerințele includ cunoștințe de limba germană adecvate funcției, etică profesională solidă, comportament prietenos și experiență în servirea băuturilor și a preparatelor culinare. Oferta prevede un salariu brut minim de 2.200 de euro pe lună, cu posibilitatea unei remunerații mai mari, la care se adaugă cazare și masă gratuite.
Deși oferta pare atractivă, angajatorul nu a reușit să atragă candidați potriviți. „Până acum, din păcate, au sosit doar candidaturi neserioase din Maroc”, a spus acesta.
Situația reflectă o problemă generală cu care se confruntă întreaga industrie hotelieră și de servicii din Austria: lipsa forței de muncă locale calificate. În lipsa angajaților austrieci dispuși să lucreze în domeniu, tot mai multe companii apelează la personal din străinătate pentru a face față cererii din timpul sezonului de vârf.
Comentariile de pe site-ul publicației sunt mai mult decât grăitoare:
"2200 euro pentru ce?? Câte ore?? Ture de noapte?? Departe de prieteni și familie?? Am lucrat în industria restaurantelor timp de 20 de ani... am fost toți jefuiți ca gâștele de Crăciun. Salariu minim și restul cash... Nu aveai de ales."
"2200 de euro brut pentru această muncă extenuantă. Nu e de mirare că nimeni nu vrea să o facă."
"2200 de euro brut = aproximativ 1700 net pentru o săptămână de 60 de ore și ture de duminică! Și programul de lucru zilnic este distribuit până la ora 23"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

