Klaus Iohannis le dă TEME guvernanţilor după şedinţa CSAT. Atrage ATENŢIA şi partidelor din Opoziţie

Andreea Cosma / 30 iul 2019, 17:03 Salveaza PDF Comentarii
presidency.ro
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, la finalul şedinţei CSAT, un raport cu şirul lung de nereguli cosntatate în timpul intervenţiei autorităţilor la Caracal şi a venit cu câteva soluţii legislative pe care le va transmite celor de la putere să le pună în aplicare, întrucât nu are atribuţii executive. Printre principalele puncte menţionate de preşedintele Klaus Iohannis este numirea şefilor de instituţii pe criterii poitice şi nu profesionale, un lucru asupra căruia şeful statului atrage atenţia nu doar celor de la PSD şi ALDE, ci şi celor din Opoziţie.

"Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:

- întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07, ora 08:30;

- nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”;

Citeşte şi: BBC, despre CRIMELE din Caracal: "Poliţiştii au intrat în casă abia la 19 ore după ultimul apel"

- atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei față de victimă, aceştia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;

- problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;

- lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;

- dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.

Citeşte şi: EXPLICAŢIILE poliţistului care a vorbit cu Alexandra. A recunoscut că i-a spus cartierul unde se afla

Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională. Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile care au responsabilități în domeniul securității cetățenilor nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituția României, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis, pachet de propuneri pentru cei de la putere

 

Şeful statului a anunţat că le va trimite tuturor instituţiilor cu atribuţii executive pachetul de măsuri pe care l-a întocmit cu ajutorul specialiştilor din zona de siguranţă publică şi speră ca acestea să fie puse în practică întrucât astfeld e tragedii să nu mai aibă loc.

Citeşte şi: DIALOG HALUCINANT între un poliţist şi Alexandra: "Nu mai ţine linia OCUPATĂ!"

"În aceste zile, m-am consultat cu specialiștii din zona de siguranță publică și din justiție pentru a pune la punct soluțiile concrete. Nu am atribuții executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite.

Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112.

Citeşte şi: Dorel Căprar (PSD) CRITICĂ Opoziţia că a dat publicităţii discuţia dintre Alexandra şi poliţist

Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie", a mai spus preşedintele României. 

 

Klaus Iohannis: "Soluţia pe termen mediu este depolitizarea. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție..."

 

Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale a domnului general Vasilca. Şeful statului a cerut şi un control în cadrul STS şi a punctat că numirea şefilor în astfel de instituţii trebuie să fie făcute pe criterii profesionale, nu politice.

"Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme. Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice.

Citeşte şi: Crime Caracal. Iohannis, intervenție DURĂ: "Guvernul a pus în funcții SLUGI și INCOMPETENȚI"

Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică. Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă ai noștri – vin ai noștri, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau, mai grav, alungați din țară", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy