Klaus Iohannis, APEL către liderii UE privind situaţia din Republica Moldova

Andreea Cosma |
Data publicării:
Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker
Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker

Preşedinţia anunţă că le-a fost trimisă o scrisoare cu privire la situaţia din Republica Moldova preşedinţilor Consiliului European, Donald Tusk şi Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Klaus Iohannis le cere celor doi să identifice, în regim de urgenţă, împreună cu statele membre UE, „acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale, printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene”.

În acest context, Klaus Iohannis apreciază că această criză, în imediata vecinătate a României şi a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regională pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora.

Citeşte şi: Republica Moldova. Maia Sandu, către cetăţeni: "Staţi acasă! Încercăm să oprim uzurpatorii, dar să fim gata să ne apărăm!"

"România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, ce prezintă riscuri pentru stabilitatea sa", se arată în scrisoarea adresată de preşedintele Klaus Iohannis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Potrivit documentului, o astfel de criză produsă în imediata vecinătate a României şi a UE "prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora".

Citeşte şi: Surse de la Chişinău: Numele lui Kovesi, în cărţi pentru funcţia de procuror general al Republicii Moldova

"Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019", le-a scris Iohannis liderilor europeni.

El face un apel pentru identificarea în regim de urgenţă, împreună cu statele membre UE, a unor acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale din Republica Moldova printr-o soluţie negociată, bazată pe valorile şi principiile Uniunii Europene.

"România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanţă cu obiectivul nostru strategic, care este şi obiectivul Uniunii Europene, acela de a susţine parcursul european al Republicii Moldova", a subliniat Klaus Iohannis. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel