Italia. Româncă, plecată la un stagiu de practică în Roma: „Să fac Paștele aici ar fi o dramă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

O femeie de 37 de ani, plecată din Iași la un stagiu de practică în Roma, spune că nu a mai ieșit de o lună din casă, dar nu vrea să își petreacă Paștele printre străini. O studentă româncă la drept spune, pe de altă parte, că regulile de respectat sunt foarte clare.

„Atmosfera e destul de tensionată. Toată lumea este preocupată din cauza virusului. Se iau măsuri de precauție, ne spălăm pe mâini continuu, încercăm să nu ieșim. Nu ne mai permitem să ieșim prin oraș, să vedem muzee, să vedem și noi tot ce este istoric și frumos aici la Roma. Suntem mai mult izolate", a declarat pentru MEDIAFAX ieșeanca.

Femeia este asistent social și a plecat în Italia pe 3 februarie și își face practica de asistent social într-un centru al Figlie di Santa Maria della Divina Provvidenzas.

Citește și EXCLUSIV. Disperare printre românii din Italia, captivi din cauza coronavirusului: „Banii pentru familie îi cheltui ca să supraviețuiesc"

„Prin oraș deocamdată văd că lumea încă circulă, nu prea ieșim, nu pot să vă spun exact ce și cum se întâmplă în oraș pentru că eu nu am mai ieșit, nu am mai avut curajul să ies. Nu am mai ieșit de o lună de zile. De când s-a agravat situția la Milano, nu am mai avut curaj să ies. Avem noroc că peste drum de instiuția noastră este un parc foarte frumos și ieșim la aer liber și ne plimbăm, că nu este foarte multă lume. Avem tot ce ne trebuie aici", spune Irina.

 

„Pe 4 aprilie ar trebui să mă întorc acasă”

 

Acum, vrea să vină cât mai repede acasă. Este dispusă chiar să își scurteze perioada de practică doar pentru a ajunge acasă de Paște.

Citește și Italieni, blocați în România după anularea zborurilor: „Ajutați-ne!"

„Pe 4 aprilie ar trebui să mă întorc acasă. Sunt foarte îngrijorată din punctul ăsta de vedere, pentru că îmi este frică să nu fie izolată și Roma, cum e izolat Milano acum și să nu mai putem pleca acasă. Să fac Paștele aici ar fi o dramă, vă spun sincer. Am acasă copii și vreau să fiu acasă cu familia mea de Paște, nicidecum printre străini. Oricât ar fi de gentili și de buni cu noi e ca și cu familia ta. (...) Eu mai am încă o lună de zile de făcut, de stagiu, sper ca în această lună să de termine cu povestea asta. Îmi doresc asta. Dacă nu, îmi iau măsuri de precauție și plec cu două săptămâni mai devreme, în cazurile în care zborurile nu sunt anulate de tot sau mă întorc cu vreo mașină ceva, pentru că nu vreau să stau aici de Paște", spune femeia.

 

Studentă româncă: „Am început cursurile online”

 

Situația este cu totul alta în cazul unei studente la Drept care a plecat în Italia pentru un semestru, la Universitatea din Bologna. De zece zile deja nu mai merge la cursuri, însă „orele" se țin online.

Citește și Viața în Italia după ce toată țara a intrat în carantină. Mărturiile unor români

„De pe 29 am început cursurile online. Cei de la Universitatea din Bologna țin foarte strâng legătura cu noi. Ne trimit mailuri constant cu schimbările. Este un program prin care noi avem anumite conversații pentru fiecare materie pe care o studiem. Așa că în funcție de orarul pe care l-am fi avut în orarul de la universitate, noi intrăm pe acest program, unde profesorul ne explică prin video sau își partajează ecranul și noi vedem un power point, o schemă, un desen, o tablă",a explicat Ana Maria.

 

„Măștile nu se mai găsesc și nici dezinfectant de mâini”

 

Cât despre măsurile de precauție, studenta spune că regulile sunt foarte clare: „Am fost sfătuiți să nu ieșim foarte des pentru că este o metodă prin care ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru. Putem să ieșim să ne facem cumpărăturile și instituțiile publice sunt închise. Magazinele, supermarketurile sunt deschise, numai că trebuie să respectăm anumite măsuri de precauție. În magazine intră un anumit număr de persoane, distanța obligatorie dintre persoane este de un metru. (...) Măștile nu se mai găsesc și nici dezinfectant de mâini. S-a oprit aprovizionarea supermarketurilor cu aceste produse, nu se mai găsesc de două săptămâni", spune tânăra.

Citește și O italiancă își strigă durerea din carantină: „Am suferit singuri, ca niște câini!" (VIDEO)

Ana Maria locuiește acum în Ravenna, iar în zonă, susține ea, este o comunitate de 5000 de români.

„Este o situație neplăcută, lumea se teme, dar își păstrează calmul și a înțeles că trebuie să aibă o mai mare grijă. Toată lumea privește situația cu foarte mare responsabilitate. (...) Cred că aici e cea mai mare problemă și de aici vine panica, pentru că noi nu știm cum se poate schimba situația și e ceva ce nu putem controla oricât de mult am încerca", a declarat Ana Maria, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel