EXCLUSIV  EXCLUSIV. Disperare printre românii din Italia, captivi din cauza coronavirusului: „Banii pentru familie îi cheltui ca să supraviețuiesc"

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Adriana I., o badantă româncă din Udine, Italia, a povestit în exclusivitate pentru StiriDiaspora.ro cum se simte „sechestrată” într-o țară în care nu mai are ce face din cauză că și-a pierdut serviciul în urma morții bătrânei pe care o îngrijea.

Italia este de astăzi în carantină. Nimeni nu mai intră şi nu mai iese decât dacă are motive întemeiate, pe care trebuie să le dovedească în faţa autorităţilor. Măsura drastică a fost anunţată luni seară de premierul Giuseppe Conte, după ce țara a înregistrat cea mai mare creştere a deceselor de la izbucnirea crizei în Peninsulă într-o singură zi. Bilanţul a ajuns la 463 de morţi şi peste 9.100 de pacienţi testaţi pozitiv. Italia are astfel cel mai mare număr de cazuri după China.

Totodată, și autoritățile române au suspenda total legăturile cu Italia până pe 23 martie. Astfel, sunt români în Italia care rămân fără loc de muncă și doresc să se întoarcă în țară.

Aceasta este și povestea Adrianei, o badantă din Udine. Românca spune că acolo nu a fost niciun caz de coronavirus înregistrat până acum și după ce bătrâna pe care o îngrijea a murit, în urmă cu două săptămâni, și-a cumpărat bilet spre România, să se întoarcă definitiv în țară la familie. 

„Bătrâna pe care o îngrijeam a murit din cauza unui accident vascular cerebral. Am stat cu ea două săptămâni în spital, însă medicii nu au mai avut cum să o salveze. După ce am înmormântat-o, copiii ei m-au lăsat să stau în continuare în casa bătrânei. Le-am spus că vreau să mă întorc la familia mea din România. Mi-am cumpărat bilet de avion și pe 14 martie aveam zborul”, povestește Adriana pentru StiriDiaspora.ro.

 

Adriana: „Sunt blocată în casă”

 

Cu toate că nu se afla într-o zonă de focar, vestea că nu are voie să meargă în țară la familie a căzut ca un trăsnet peste Adriana. 

„Eu mă simt foarte bine! Aici nu a fost niciun caz de coronavirus. Sunt blocată în casă. Nu știu ce să fac. Copiii bătrânei m-au lăsat să stau în continuare în casă. Sunt oameni foarte de treabă.

Dar, dintr-o dată s-a ivit anularea zborurilor. Nu știu ce să zic, ce să fac. Practic sunt sechestrată aici. Nu mai am niciun rost în Italia. Banii pe care i-am câștigat și strâns în timpul ăsta pentru familie trebuie să îi cheltui ca să supraviețuiesc acum. Pentru că nu mai am loc de muncă și nu mai pot face bani, cheltui din banii strânși.

În alte țări au trimis avion special și a adunat toți italienii de exemplu atunci în China. Nu-i interesează de noi, iar la alegeri ne caută”, a mai spus Adriana.

 

„Totul e normal aici”

 

Adriana spune că în Udine starea de spirit este normală, oamenii nu sunt panicați, doar că previn prin evitarea spațiilor aglomerate, astfel mall-urile au devenit mai goale.

„Totul e normal aici, doar că, într-adevăr, este mai pustiu. Agitația și aglomerația este la magazinele unde sunt prețurile mai mici, dar nimic de speriat. Mi-a plăcut că au pus dezinfectant oriunde te duci, la orice intrare”, mai spune românca.

Românca a luat decizia să stea în casă și să aștepte să poată pleca la familia din România. Astfel, s-a aprovizionat pentru câteva zile și este nerăbdătoare să ajungă la fetele și soțul ei care o așteaptă în România.

„M-am aprovizionat cu mâncare pentru câteva zile și aștept să pot pleca la familia mea cât mai repede”, a mai spus Adriana.

 

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel