Italia. Cardurile de sănătate fără microcip, pun în pericol vizitele la medic

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Cardul de sănătate fără microcip, vizitele la medic sunt în pericol pentru clinici și autoritățile locale de sănătate / Foto: Unsplash
Cardul de sănătate fără microcip, vizitele la medic sunt în pericol pentru clinici și autoritățile locale de sănătate / Foto: Unsplash

Problemele noilor carduri de sănătate fără microcipuri a izbucnit. Și, după denunțul lui Messaggero, pare o situație complexă. Sunt tot mai multe neplăceri pentru cetățenii care nu mai pot accesa o serie de servicii publice online, cum ar fi vizitele de specialitate sau accesul la platformele AP cu semnătură digitală. După anticipări, vin protestele Asl (autoritățile locale de sănătate) și cele ale asociației care grupează clinicile și spitalele private. 

Cei dintâi se plâng că nu au fost informați la timp și că nu se pot organiza. Pe de altă parte, Barbara Cittadini, președinta Aiop, care reprezintă 574 de unități spitalicești cu 63.000 de paturi și peste 12.000 de medici, este foarte dură: "Noul card de sănătate fără microcip, cu consecința blocării accesului la serviciile sale online, riscă să încetinească în mod periculos digitalizarea asistenței medicale.”

 

Care sunt consecințele 

 

'Este o perspectivă alarmantă', adaugă Barbara Cittadini, 'pentru că mortifică angajamentul celor care lucrează în sectorul sanitar, cu scopul de a se asigura că oamenii au un drept complet la sănătate. Ceea ce ne îngrijorează, de asemenea, este justificarea oferită.

De fapt, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei nu au găsit nimic mai bun decât să justifice această decizie prin dificultatea de a dispune de materialele necesare pentru fabricarea circuitelor integrate. Nu ni se pare că au fost căutate alte căi pentru a evita distrugerea unui instrument care este acum fundamental în viața cetățenilor".

Trebuie spus că lipsa de informare în acest sens creează confuzie în rândul utilizatorilor și dificultăți în gestionarea serviciilor, deoarece vechiul card de sănătate, cel cu microcip, poate fi folosit în continuare. Cu condiția, bineînțeles, ca acesta să nu fi fost aruncat la gunoi și să urmeze o cale chinuită pentru a-și extinde valabilitatea. 

 

Italia are nevoie de un Serviciu Național de Sănătate digitalizat

 

Cittadinii: "Italia are nevoie de un Serviciu Național de Sănătate modern, eficient, avansat tehnologic și mai ales digitalizat, dar astfel de măsuri mortifică dezvoltarea și progresul: exact opusul a ceea ce trebuie făcut. Și, de fapt, tocmai o hotărâre de guvern, publicată în Monitorul Oficial la 9 iunie, a stabilit despre cardurile de sănătate c[ pot fi tipărite și distribuite cetățenilor chiar și fără "inima" electronică.

Problema este, după cum bine se știe, lipsa semiconductorilor, care afectează de luni de zile industria și care, în acest caz, afectează un nod crucial al administrației publice. 

Microcipul este elementul cheie care permite cardului de sănătate să evolueze în card național de servicii, devenind astfel un "instrument de identificare în rețea" care permite utilizarea serviciilor administrației publice. Prin urmare, fără microcip, această evoluție rămâne pe hârtie. Trebuie spus că multe regiuni au rămas în urmă pe acest front, care, de altfel, va primi fonduri substanțiale de la PNR pentru digitalizare. Faptul că nu avem CI între acum și următoarele câteva luni complică evident lucrurile.”, conform Il Messaggero.

 

Ce servicii sunt în pericol?

 

În farmacie nu sunt probleme dacă se trece doar cardul cu codul de bare. Practic, puteți cumpăra medicamente și obține reduceri. Dacă, pe de altă parte, este necesară o vizită la un specialist unde este obligatoriu să se introducă cardul cu cip pentru a avea acces la serviciu, operațiunea eșuează deoarece cititorul nu găsește circuitul electronic și, prin urmare, nu recunoaște utilizatorul.

O problemă care, în opinia multor ASL-uri, este deosebit de acută în regiunile cele mai avansate din punct de vedere tehnologic: Lombardia, Emilia Romagna și Veneto. În acest caz, în cazul în care, fără cip, cardul nu poate fi introdus în cititorul de carduri inteligente, ar trebui exploatate sisteme alternative de recunoaștere.

Pe de altă parte, Codul Administrației Digitale asimilează Cns cu celelalte identități digitale Spid și Cie, astfel încât o administrație virtuoasă nu ar trebui să ceară o singură identitate electronică. Dar există și alte domenii în care pot apărea dificultăți.

În Lombardia, de exemplu, unele municipalități solicită Cns pentru eliminarea deșeurilor: acesta trebuie introdus în pubele înainte de eliminare. Alții au nevoie de card pentru autentificare digitală și semnătură electronică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel