Iranul a atacat o navă israeliană. Tensiuni în Marea Arabiei

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

O navă cargo israeliană a suferit avarii după ce a fost lovită de o rachetă în Marea Arabiei, într-un incident atribuit Iranului, afirmă surse citate de presa israeliană.

Atacul a avut loc joi dimineaţă şi a vizat o navă portcontainer aparţinând companiei israeliene XT Management care circula între Tanzania şi India. Nava a suferit avarii în urma unui atac cu rachetă, dar poate continua drumul spre India, afirmă surse citate de postul israelian N12 şi de cotidianul The Jerusalem Post.

Guvernul israelian analizează implicaţiile incidentului maritim, care intervine în contextul intensificării tensiunilor cu Iranul.

Teheranul a avertizat săptămâna trecută că ar putea riposta la atacul care a vizat o navă comercială iraniană în Marea Mediterană, un incident atribuit Israelului. Nava Shahr-e-Kord, care circula din Iran spre Europa, a fost vizată de o explozie urmată de un incendiu, la începutul lunii martie, în Marea Mediterană.

Tensiunile Israel-Iran, acutizate în ultima lună

 

În ultimele săptămâni, Israelul a acuzat public Iranul de o serie de acţiuni de sabotaj. Premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a atribuit Iranului explozia care a vizat nava cargo israeliană MV Helios Ray în Golful Oman. Iranul a negat implicarea în atac. La rândul său, ministrul israelian al Mediului, Gila Gamliel, a atribuit Iranului poluarea cu petrol a plajelor israeliene, deşi Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării, a admis că nu există dovezi că ar fi vorba de un act deliberat.

Conform unor surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, armata israeliană a atacat, în ultimii doi ani, numeroase nave comerciale care se îndreptau spre Siria, de cele mai multe ori fiind vizate vase care transportau petrol iranian, pe fondul preocupărilor privind finanţarea extremismului în Orientul Mijlociu. Dezvăluirile evidenţiază o nouă dimensiune a campaniei israeliene de contracarare a activităţilor militare şi economice ale Iranului, pentru blocarea susţinerii acordate grupurilor islamiste aliate din Orientul Mijlociu. Începând din 2018, Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene, în principal în Siria, vizând obiective militare iraniene sau ale grupurilor fundamentaliste proiraniene.

Israelul este îngrijorat de programul nuclear al Iranului. Guvernul israelian nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015. Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel