INCIDENT GRAV pe Marea Neagră. Traian Băsescu: "Dacă ştiau de fisură, intră în zona PENALĂ"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Au fost momente de panică la bordul unui pescadorul aflat în largul Mării Negre, după ce acesta a început să se scufunde. Şapte persoane se aflau la bord. O navă de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare i-a ajutat pe toţi membrii echipajului. Traian Băsescu a fost rugat să comenteze această situaţie, în calitate de fost comandant de navă.

"Nava nu poate fi decât ori scufundată, ori să plutească. După părerea mea, nava încă pluteşte, a luat apă.

Nu cred că la adâncimea apei, în zona în care pescuia, ar fi lovit ceva care să îi genereze o gaură de apă, cum se numeşte, şi cred că dacă ia apă, ia pe la garniturile de etanşare a axului port elice, ceea ce nu este un eveniment extrem de rar, nu e des, dar nu e extrem de rar la nave, mai ales la cele cu întreţinere discutabilă", a spus Traian Băsescu, la Digi24.

 

Traian Băsescu: "Dacă ştiau de fisură şi comandantul a ieşit cu nava în larg, intră în zona penală"

 

Existau speculaţii cum că echipajul ar fi ştiut de existenţa unei fisuri în corpul navei înainte de a ieşi în larg, un lucru condamnabil, a mai punctat Traian Băsescu.

"Dacă exista o fisură în corpul navei şi comandatul a ieşit cu nava în larg, mă tem că intră în zona penală, conform regulilor de navigaţie. Comandanţii au interdicţie, prin toate regulamentele marinei, să iasă cu o navă în larg, care nu e capabilă să ia marea, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă toate elementele de siguranţă în bună stare. Deci nu avea voie să iasă comandantul din port şi dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu cred că a ieşit cu fisură sau cu gaură de apă în larg.

Rămân la presupunerea mea că nu există un comandant iresponsabil care să iasă cu nava în mare, având fisură la corp, ci cred că are o cedare a garniturilor la axul port elice şi a intrat apă în compartimentul cârmă, în compartimentul maşini şamd", a mai precizat fostul preşedinte şi comandant de navă.

 

Traian Băsescu: "Am trecut prin incendiu, am trecut prin furtună, am trecut prin avarii"

 

Traian Băsescu a fost întrebat dacă a trecut vreodată printr-o asemenea întâmplare cât timp a fost comandant.

"Am trecut prin toate situaţiile prin care poate trece un ofiţer, respectiv un comandant de navă. Am trecut prin incendiu, am trecut prin furtună, am trecut prin avarii la motorul principal, rămas fără motor în largul mării, am trecut prin situaţia în care a trebuit să merg cu un motor cu doi cilindri din nouă suspendaţi. Deci, treci prin orice. Navele sunt nişte maşinării care sunt dependente de echipaj. Să ştiţi că în largul oceanului nu vine niciun service să te depaneze şi cu echipajul trebuie să rezolvi orice problemă, de orice natură ar fi ea", a conchis Traian Băsescu, la Digi24.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel