EXCLUSIV  MAE confirmă: În Germania, peste 100 de muncitori români închiși de poliție în aeroport

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Peste 100 de români plecați săptâmâna trecută la muncă în Germania în domeniul sanitar nu au fost lăsați de Poliția Federală să părăsească aeroportul din Karlsruhe/Baden-Baden. MAE confirmă că muncitorii români au dormit în aeroport, până la soluționarea cauzei.

101 români ajunși în Germania joi, 7 mai, ca să muncească în domeniul sanitar, au fost închiși în aeroport și pășiți de armată pentru a nu ieși, imediat după aterizare. Muncitorii români au petrecut zeci de ore în aeroport, până când angajatorul a reușit să pună la punct toate aspectele privind transferarea lor într-un spațiu adecvat unde să petreacă cele 14 zile de carantină.

La solicitarea Știri Diaspora, Ministerul Afacerilor Externe a lămurit situația celor 101 români închiși în aeroportul din Baden, confirmând că aceștia au petrecut, într-adevăr, câteva zeci de ore închiși acolo. 

Citește și: Germania. Peste 100 de muncitori români închiși de poliție în aeroport pentru 2 săptămâni

„În urma demersurilor întreprinse de Ambasada României la Berlin și de către compania angajatoare, la data de 9 mai, cetățenilor români le-a fost permisă intrarea pe teritoriul Germaniei. Grupul de 101 cetățeni români sosise încă din cursul serii de 7 mai a.c. pe aeroportul din Baden-Baden/Karlsruhe, landul german Baden-Württemberg, cu o cursă charter a companiei aeriene Enter Air, pentru a lucra ca îngrijitori la domiciliu în diferite regiuni ale țării, însă poliția de frontieră germană nu a permis intrarea pe teritoriul Germaniei, întrucât angajatorul nu a asigurat îndeplinirea condițiilor pentru plasarea acestora în carantină.

În acest context, până la analizarea documentelor prezentate de către angajator și a unei decizii din partea autorităților germane competente, cetățenii români au fost nevoiți să petreacă noaptea în incinta aeroportului, în zona de tranzit internațional. 

MAE precizează că reprezentanții oficiului consular al României la Stuttgart s-au asigurat că aceștia au beneficiat de condițiile minime necesare, inclusiv alimente și acces la utilități“, se precizează într-un răspuns al MAE, la solicitarea Știri Diaspora.

 Tratament diferit față de muncitorii din agricultură

 

Ghinionul s-a ținut lanț de acești muncitori români. După o primă decolare eșuată din cauza unui avion defect, au ajuns în sfârșit în Germania, joia trecută, la ora locală 21.00. Odată ajunși, poliția federală le-a spus că nu au voie să părăsească terminalul de sosire al aeroportului Baden Airpark, din Soellingen și că trebuie să rămână izolați în aeroport toate cele 14 zile, din cauza lipsei spațiilor de carantină și a vidului legislativ în ceea ce îi privește, nefiind asimilați muncitorilor agricoli care stau în carantină direct în fermele unde lucrează. 

Zborul a fost organizat de un furnizor de servicii de îngrijire din Essen, Iar cei 101 oameni care ar trebui să muncească în servicii de asistență medicală și socială la domiciliu.

„La acest moment, toți cetățenii români au fost deja transferați, în grupuri, în regiunile în care își vor desfășura activitatea, urmând să își continue efectuarea carantinei în alte unități hoteliere închiriate pe plan local, conform legislației aplicabile din landurile germane respective. Suportarea cheltuielilor și aprovizionarea cu alimente și bunuri de strictă necesitate vor fi asigurate de către angajator.

Citește și: Români infectați la abator, în Germania. MAE, precizări în exclusivitate

De asemenea, ca măsură de protecție împotriva răspândirii COVID-19, atât la momentul preluării de la aeroport, cât și înainte de transferul către celelalte orașe din Germania, reprezentanții angajatorului au confirmat că toți cetățenii români au trecut prin procedura de scanare termică. În același timp, cetățenii români au primit măști de protecție pe durata transportului pe teritoriul Germaniei“, mai precizează MAE.

MAE, prin intermediul Ambasadei României la Berlin și al Consulatului General al României la Stuttgart, este în contact cu autoritățile centrale și locale competente, cu angajatorul, precum și cu o parte dintre cetățenii români în cauză, acordând asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile germane în contextul eforturilor de gestionare a pandemiei de COVID-19.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel