Germania. Decizie istorică a Tribunalului Muncii din Berlin: „Va zdruncina industria îngrijirii la domiciliu!“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Tribunalul Muncii Landului Berlin/Brandenburg a confirmat unei îngrijitoare de bătrâni din afara țării salariul minim necesar pe baza unui timp de lucru zilnic de 21 DE ORE din 24! Contractul ei, demontat de instanță, era încheiat pentru aproximativ 1.000 de euro net/lună, pentru 30 de ore de muncă pe săptămână.

Modelul muncii îngrijirii permanente (24 de ore) încalcă Legea orelor de lucru și alte reglementări și, de asemenea, nu este plătit suficient. Acesta a fost verdictul Tribunalului Regional al Muncii Berlin-Brandenburg, care i-a acordat unei îngrijitoare bulgare drepturile de muncă legale, încălcate prin încheierea unui contract de muncă pe venitul minim.

Tribunalul Muncii Landului Berlin/Brandenburg a confirmat îngrijitoarei de bătrâni din Bulgaria salariul minim necesar pe baza unui timp de lucru zilnic de 21 de ore. În susținerea acestui lucru, instanța judecătorească a declarat că apelul angajatorului la limitarea convenită a timpului de muncă la 30 de ore încalcă buna credință, mai ales că s-a promis îngrijire completă, iar responsabilitatea, atât pentru îngrijirea, cât și pentru respectarea programului de lucru, a fost transferată îngrijitoarei de bătrâni.

„Angajatorul are sarcina de a organiza respectarea programului de lucru, lucru care nu s-a întâmplat aici. Timpul stabilit de 30 de ore pe săptămână nu este realist pentru gama de servicii prestate în cazul de față. Timpul alocat pentru care se plătește o remunerație rezultă din faptul că, pe lângă orele lucrate în timpul nopții, trebuie asumată o remunerație pentru perioada în care angajata stă la dispoziția angajatorului. Cu toate acestea, întrucât angajata dovedește realistic că a putut face o pauză de aproximativ trei ore pe zi, tribunalul ia în considerare un timp de muncă de 21 de ore pe zi, timp care trebuie remunerat, notează  românul Marius Hanganu cu privire la decizia instanței germane, citată de verdi.de.

„De fapt și de drept stăteam 24 de ore pe zi la dispoziția lor“

 

Aproximativ 1.000 de euro net pentru 30 de ore de muncă pe săptămână - asta a fost stipulat în contractul de muncă al lui Dobrina D. În 2015, îngrijitoare de bătrâni din Bulgaria a avut grijă de un vârstnic din Germania. Dar orele de lucru convenite în contract nu ajungeau nici pe departe: bătrâna avea nevoie de îngrijiri aproape non-stop.

„De fapt și de drept stăteam 24 de ore pe zi la dispoziția lor. Dacă avea durere sau mă chema, trebuia să mă ridic să-i schimb cămașa de noapte sau scutecul. Nu am avut timp liber și nici alte zile libere, am fost de serviciu tot timpul. ” a declarat Dobrina D. recent pentru Deutsche Welle.

Acesta a fost și motivul pentru care îngrijitoarea din Bulgaria a mers la tribunalul de muncă din Berlin - sprijinită de Liga Sindicatelor Germane. Dobrina D. a solicitat astfel plata salariilor pentru munca prestată efectiv și i se dă câștig de cauză în prima instanță. Angajatorul ei de la acea vreme - o agenție de plasament din Bulgaria - trebuie să îi plătească 40.000 de euro. O sumă care corespunde orelor la care a stat la dispoziția familiei, timp în care era remunerată cu salariul minim - așa cum argumentează tribunalul muncii.

Prea multă muncă, prea puțini bani

 

Dar Dobrina D. nu a primit încă niciun euro din banii câștigați în prima instanță. Agenția bulgară a făcut apel și, de asemenea, a respins o propunere de soluționare a instanței la suma de 10.000 de euro. Procesul aruncă o lumină asupra condițiilor în care îngrijitoarele de bătrâni din Polonia, Bulgaria și România lucrează în Germania. Acestea au grijă de aproximativ 300.000 de seniori în casele lor. Și de multe ori 24 de ore din 24.

„Dacă Dobrina D. va primi o decizie pozitivă, aceasta ar putea zdruncina industria îngrijirii la domiciliu. Alți îngrijitori din Europa de Est ar putea lupta pentru plățile retroactive. Negocierea trece în runda următoare, luni. Dobrina D. a observat procesul din Bulgaria. Abia așteaptă decizia...“, mai scrie românul, consilier la Faire Mobilität.

Decizia Tribunalului Muncii în a doua instanță

 

Prin plângerea sa, reclamanta a cerut o remunerație pentru cele 24 de ore pe zi lucrate timp de mai multe luni și a declarat că a fost de serviciu în acest timp între orele 6.00 și 22.00 sau chiar 23.00, iar, pe lângă aceasta,trebuia să fie disponibilă și noaptea, dacă era nevoie. Prin urmare, are dreptul la salariul minim pe întreaga perioadă. Angajatorul a contestat pretinsele ore de lucru și a cerut plata la orele de lucru convenite în contractul de muncă.

Tribunalul Muncii al Landului Berlin-Brandenburg lasă deschisă posibilitatea recursului (apelului) la Tribunalul Federal al Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel