Italia. Zeci de "badante" românce exploatate. Femeile plăteau sute de euro pentru un loc de muncă la negru

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Zeci de îngrijitoare din România au căzut victime unei rețele active în Italia și descoperită de polițiști în localitatea Varese (Lombardia). Femeile plăteau sute de euro pentru joburi la negru. 

Două persoane au fost trimise în judecată într-un caz de exploatare a zeci de îngrijitoare românce din Italia. Potrivit publicației La Prealpina, rețeaua era formată din cinci persoane, două femei românce și trei de cetățenie italiană.

Potrivit anchetatorilor, totul început în anul 2014 când mai multe "badante” românce au depus plângere împotriva unor cooperative care le-au înșelat. Polițiștii au constatat apoi că aceste rețele aduceau din România în Italia îngrijitoare pe care le exploatau ulterior prin muncă, plasându-le în slujba a mai multor familii din provincia Varese, unde lucrau la negru.

Femeile plăteau un comision de până la 800 de euro și semnau un contract

 

Potrivit procurorului Massimo Politi, îngrijitoarele erau recrutate în România, apoi erau aduse în Italia și puse în contact cu familiile care aveau nevoie de "badante". Aparent, totul era legal, deoarece femeile semnau contracte de muncă, dar acestea nu erau înregistrate la autorități. De asemenea, badantele plăteau un comision între 600 și 800 de euro pentru a obține locurile de muncă respective.

O parte din îngrijitoare au înțeles că sunt exploatate și că nu au un contract de muncă înregistrat la INPS. Atunci au mers la autorități și au depus plângeri împotriva cooperativelor în cauză. Investigațiile au dus apoi la identificarea celor cinci persoane.

În atenția polițiștilor italieni au ajuns astfel o femeie și doi bărbați de cetățenie italiană, precum și două românce. Este vorba de Viorica Tamaș ( 52 de ani) care era proprietara unui microbuz la bordul căruia îngrijitoarele erau aduse din România în Italia și de Floarea Moldovan (47 de ani), care le "găzduia” pe badante într-un apartament din Varese. Găzduirea, însă, nu era gratuită, fiind taxată cu 10 euro pe noapte.

Numărul victimelor rețelei se ridică la aproximativ 30.

Viorica Tamaș care a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, 500 de euro amendă și obligația de a plăti cheltuielile de judecată pentru trei dintre badante.

Procesul în cazul celeilalte românce continuă, fiind acuzată de săvârșirea de intermedierea ilegală a forței de muncă.

badante exploatate italia

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel