Anunţ IMPORTANT pentru românii care tranzitează Bulgaria. Noi prevederi: Cine intră în carantină şi cine este exceptat

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ambasada României în Republica Bulgaria vine cu precizări pentru cetăţenii care vor tranzita ţara vecină, după adoptarea a noi prevederi de către autorităţile din Bulgaria privind carantinarea sau izolarea celor care trec graniţa.

"ANUNȚ IMPORTANT PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI PRIVIND INTRAREA/TRANZITUL PE TERITORIUL REPUBLICII BULGARIA

Conform ordinului ministrului sănătății al Republicii Bulgaria nr. RD-01-405, adoptat la 15 iulie 2020 și intrat în vigoare la 16 iulie 2020, sunt aplicabile noi prevederi privind intrarea/tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria.
Prin acest nou ordin, se menţine eliminarea măsurii carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria din mai multe state, inclusiv România.

Efectuează carantină pe termen de 14 zile, la domiciliu sau alt loc de cazare, persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria din statele terțe, în raport cu Uniunea Europeană, cu excepția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republicii Islanda, Regatului Norvegiei, Confederației Elvețiene, Principatului Liechtenstein, Republicii San Marino, Principatului Andorra, Principatului Monaco, Vaticanului, Republicii Algeriene Democratică și Populară, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Regatul Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Orientală a Uruguayului și Ucraina.

Sunt exceptate de la carantină persoanele, care au un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de prezentarea la punctul de frontieră, și care călătoresc din Regatul Suediei, Republica Portugheză, precum și din statele terțe, altele decât cele nominalizate în paragragul anterior.

Sunt exceptate de la carantină persoanele care tranzitează către statul în care au reședința (detalii mai jos).

La intrarea în Republica Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, prezintă organelor de control de sănătate publice de la frontieră o declarație pe proprie răspundere (disponibilă atât la link-ul http://www.mae.ro/travel-conditions/3677#806, cât şi mai jos), prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinul ministrului sănătății și confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.

Prin declarația pe propria răspundere menționată mai sus, persoana va preciza:

1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19 (temperatură corporală ridicată, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea simţului mirosului, perturbarea sau pierderea gustului etc.).

2. Nu a avut contact cu bolnav cu COVID-19 în ultimele 14 zile şi nu este pusă sub carantină.

3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile de îmbolnăvire şi de agentul cauzator al îmbolnăvirii cu COVID-19.

4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.

5. Călătorește pe propriul risc.

6. Scopul călătoriei.

7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).

8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Prin derogare de la interdicția de intrare în țară sau de la obligativitatea carantinei, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria:

a) Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și statelor părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican) și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

b) Cetățenii statelor terțe care au permis de ședere pe termen lung în alt stat membru al Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau stat parte la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), precum și membrii familiilor acestora, cu scopul de a se întoarce în statul în care au reședința;

c) Cetățenii Republicii Serbia, Republicii Macedonia de Nord, Bosniei și Herțegovinei, Muntenegrului, Republicii Turcia, Republicii Albania și persoanele din „Kosovo”, cu scopul reîntoarcerii.

Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

În același timp, se recomandă cetățenilor români să se informeze și cu privire la măsurile în vigoare aplicabile la momentul reîntoarcerii în România", transmite Ambasada României în Bulgaria pe pagina oficială de Facebook, unde a ataşat şi declaraţia pe care trebuie să o completeze românii.

sursa foto: Ambasada României în Republica Bulgaria / Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel